Drvo Dr Neubauer Barricade DEF

Ako pogledate kategorizaciju svih blogova objavljenih ovdje, lako je uočljivo da, do sada, njih 110 ima za osnovnu ili sporednu temu stolnoteniska drva. Od tog broja, sigurno, 95% se odnosi na napadačka drva, dok je, po sjećanju, tek jedno defanzivno “zaslužilo” zaseban blog, i to legenda Nittaku Shake Defence (NSD). Danas idemo, barem djelimično, ispraviti tu povijesnu nepravdu. Drvo Dr Neubauer Barricade DEF Oversize već je spomenuto, a danas je ono glavna tema. Zašto? Objasniti ću u nastavku.

Što mislite, da se u istoj utrci na 100 m, na startu pojave 4 trkača od 20 godina i 4 od 60 godina, koji bi bio poredak? Pa, vjerojatno, gotovo sigurno, četvorica mlađih bi zauzela prva 4 mjesta. Isto bi se ponovilo i u utrci onih od 30 i 70 godina. Drugim riječima, nikakav trening ili talent ne može nadomjestiti tu razliku od 40 godina, ljudsko tijelo je, u svakom pogledu (brzina razmišljanja, vid, pokretljivost, brzina i ubrzanje) bitno “oštećeno” (potrošeno) tom razlikom u godinama. Identični rezultati bi bili da se u utrci pojave trkači normalne težine (70 – 80 kg) i oni pretili (100+). Tko je podozriv, a normalne kilaže, neka pokuša odigrati meč sa vrećom cementa na leđima. Isto je i sa bolesnima i zdravima, zdravi su a priori superiorni. Što ja tu hoću reći? U rekreativnim stolnoteniskim natjecanjima, npr. ligama Sokaz-a, ravnopravno se natječu igrači bitno različitih fizičkih sposobnosti, prvenstveno brzine i snage. A, natjecanje u kojem bi se samo površnim pogledom, s velikom vjerojatnošću, moglo unaprijed ustanoviti tko će pobijediti (mlađi, lakši i zdraviji) nikom ne bi bilo interesantno. Znači, za koga su, prvenstveno, defanzivna drva i gume sa dugim pipcima (trave) za blok na stolu:

  • za starije;
  • za pretile;
  • za bolesne.

Jer, njima treba da uspore igru, da “natjeraju” protivnika da ne može, bez razmišljanja i osjećaja, “bubetati” svaku lopticu svom snagom. Plastične loptice su dodatno “zagorčale” život travarošima, jer, zbog smanjene rotacije i povećane brzine, efekt povrata spina (rotacije) je znatno manji. No, što se tu, ipak, može napraviti? Pa, nabaviti jako sporo drvo, imuno na dolaznu brzinu i rotaciju, koje će svaki vlastiti udarac protivniku “isporučiti” 20 – 30 cm iza mrežice. Ako je protivnik mlad, brz i snažan, ipak će morati dobro paziti da lopticu ne ubaci u mrežicu ili izbaci preko stola, te “zadržavati” snagu. Upravo je to prednost drva iz naslova, u igri “gurkanja” loptice oko mrežice, obrambeno (sporo) drvo i trava, koja “prima” svega 10 – 20% dolazne rotacije, superioran su “materijal”. Znači, smisao je s protivnikom ne ući u igru prema njegovoj mjeri, već je svesti na vlastitu. Ako je protivnička prednost brzina, Vaša je sporost 🙂 .

Još uvijek sumnjate? Pogledajte rezultate glavnog junaka bloga Prelazak na igru sa materijalom, pri čemu je promjena “nastala” pri kraju (nakon 8 kola) proljetne lige 2018. U manje od godinu dana, od igrača koji je 50+ (godina) nikakav trener i trening od njega to ne bi uspjeli napraviti. Svakako, ne treba podcijeniti njegovu odlučnost i trud.

Rezultat_Sokaz

Idemo sada na faktografiju. Drvo je u brzinskoj klasi DEF, s indeksima brzine 68, kontrole 95 i tvrdoće 87. Prodaje se od 2005., sastoji od 7 slojeva strukture Limba-Awan-Fiberglas-Balsa-Fiberglas-Awan-Limba, a balsa u srednjici je zadužena za “upijanje” dolazne brzine i rotacije. Drvo ima povećanu glavu (oversize), čije dimenzije su 166 mm (visina) i 163 mm (širina), debljine 5.7 mm i deklarirane težine od samo 52 grama (!). Najčešće se isporučuje sa ravnom drškom (izrađenom od pluta), za one koji okreću reket, ili sa klasičnom konkavnom. Cijena drva kod Dr Neubauera je €54.90, a kod nas 350 kn. S kojim OX (bez spužve) travama se drvo dobro slaže? Navesti ću najčešće, a to su Spinlord Dornenglanz, Palio CK531A, Dr Neubauer Super Block, Tibhar Grass D.TecS, Dr Neubauer Viper Soft…

DrN_Barricade_DEF

Tko, osim navedenog igrača, koristi drvo? Najbolji iz prošle sezone Sokaz-a, te društvo iz Fužina, a svi opisani u blogu Rad ili materijal.