Parafinsko ulje za lampe (baklje)

Eto, 11 godina nakon zabrane korištenja brzog ljepila, većina igrača, njih skoro 90%, je prihvatila korištenje vodenog (VOC Free, bijelog) ljepila. No, što se dešava kada se na suho pokuša skinuti ljepilo sa stolnoteniske gume? Evo slike.

Yasaka_Rakza_7_S

I, iako bi se sa gumom, prema izgledu topsheeta, još moglo zadovoljavajuće igrati, rupe na spužvi čine je nekonzistentnom. Ako se to ipak desi, kako popraviti? Pa, može se nanijeti veći broj slojeva ljepila na spužvu, koje će djelimično zapuniti rupe.

Yasaka_Rakza_7_T

Zašto dolazi do oštećenja spužve prilikom skidanja ljepila? Kod nanošenja, ljepilo ulazi u pore tensor (porozne) spužve, te se stvrdnjava. Nakon odlijepljivanja gume sa drva, te pokušaja skidanja ljepila, mehanička sila koja se primjenjuje dovodi do oštećenja spužve. Koje je rješenje? Pa, razmekšati (zamastiti) ljepilo i spužvu, tako da je potrebna sila za uklanjanje manja, a kako su spužva i ljepilo elastičniji, uklanja se bez trganja. U tu svrhu služi parafinsko ulje za lampe (svjetiljke)/baklje, koje se još naziva i kerozin, a prodaje se u prodavaonicama boja i lakova, Pevexu, Bauhausu i sl. Ima ih pomiješanih sa citronelom i/ili obojanih, ali takva treba izbjegavati, jer najbolje je prozirno i čisto. Cijena? Oko 50 kn za litru.

Parafinsko_ulje

Na žalost, parafinsko ulje koje se prodaje u ljekarnama nije pogodno, jer je pregusto, te se sporo upija u ljepilo, odnosno spužvu, a katkada ostane na njoj, kao masni film. Može se koristiti i Baby Öl (eng. Oil).

Sada ide postupak. Prvo, topsheet treba zaštiti folijom, u slučaju da ulje kapne na njega. Na spužvu treba nanijeti cca. 2 cl ulja, te ga ravnomjerno razmazati kistom, spužvicom ili prstom. Nakon 5 minuta, budući da se ulje upilo, postupak treba ponoviti još jednom, te čekati da se i ovaj sloj upije. Ako je ljepilo bilo jako dugo na spužvi, pa se “okamenilo” ili guma ima jako mekanu spužvu (npr. Donic Coppa X3 Silver) sloj treba ponoviti još jednom. Tek tada treba prstom skidati ljepilo, od ruba gume, prema sredini. Isti postupak je i sa travama nalijepljenim vodenim ljepilom, samo prethodno je treba pričvrstiti selotejpom na karton, kako ne bi došlo do međusobnog slijepljivanja, zbog uvijanja. Zamjensko sredstvo, iako puno skuplje, je tuning za gume (booster).

Parafinsko ulje je bio-razgradivo, te, s vremenom (1 – 5 dana), samo “ispari” iz spužve. Također, ono rasteže i “osvježava” gumu, daje joj novu energiju, jer su se s vremenom pore u spužvi ispraznile, te je guma izgubila početni katapult.

Da zaključim. Za “održavanje” guma na stolnoteniskim reketima treba imati kvalitetno ljepilo, parafinsko ulje za skidanje i čistač za gume, te eventualno zaštitne folije.

P.S. Naknadno sam ustanovio da parafinsko ulje za lampe prodaju i “vjerske” prodavaonice, konkretno, za svoje potrebe, našao sam ga u “Verbumu” na Kaptolu.