Gume za profesionalce

Dvoumio sam se kako da naslovim ovaj blog, gdje mi se po glavi motao naslov “Tvrdo, tvrđe, najtvrđe“. No, iako su većina (99%) igrača rekreativci, normalno, profići, koji treniraju jednom ili više puta dnevno, bolje osjećaju stolnotenisku mjenu. A, ona se sastoji u tome da biraju sve tvrđe, a time i brže gume. Tvrdoće guma iskazane su prema euro/japanskoj mjeri Shore C. Kao uvod, pogledajte nedavni video, trening FH na rezanu lopticu, gdje Liang Jingkun, 20% energije udarca prenosi u rotaciju, a 80% u brzinu.

No, vratimo se malo, 10 godina unazad. Tada je, sa celuloidnim lopticama, većina profesionalnih igrača igrala sa gumama Butterfly Tenergy 05, čija je tvrdoća 47.5. Kinezi su na FH igrali sa DHS Hurricane3, tvrdoće 50-54, među ostalim i zbog doba godine, gdje bi ljeti, zbog rastezanja, birali tvrđu gumu. Kako kineska guma ima kompaktnu spužvu, nedostatak katapulta, kao kod tensor (porozne) spužve euro/japanskih guma, nadoknađivao se većom dinamikom igrača, tj. dužim i bržim prelaskom preko loptice (spinom). I, za čudo, nitko od igrača se nije žalio da mu je guma prespora, jer je naglasak igre bio na spinu. Najbolji spineri tog vremena bili su Timo Boll i Wang Liqin, protivnici koji su igrali protiv njih imali su osjećaj da se toliki spin ne mogu kontrolirati, da im blokirane loptice “lete u nebo”.

Nakon uvođenja plastičnih loptica, u početku, profesionalci su se žalili da lopticu moraju jače udarati, jer više odskače, zastaje, sa manje spina, te da zbog toga trpe česte ozljede. Stolnoteniska industrija, konkretno Butterfly i ESN, odgovorili su proizvodnjom sve tvrđih guma. I, gdje smo danas? Standardna postava guma na reketu kod Butterfly “manekena” (npr. Timo Boll ili naš Andrej Gaćina) je na FH Tenergy 05 Hard, koja je tvrdoće 60, znači više od 25% tvrđa, a time i brža, a na BH Dignics 05, koja je 53. Njemački proizvođač ESN, preko XIOM-a, najavljuje nove modele guma Omega VII Hyper tvrdoće 55 i Hype Hard 60. Tibhar, iz istog tabora, komercijalno, za rekreativce, prodaje gume Evolution MX-P tvrdoće 50, profići koriste 52.5 ili 55, a pojavile su se i neke nove sa kompaktnom spužvom. Na tržištu je i nova hibridna guma Tibhar Hybrid K1J, tvrdoće 52.5, koju prezentira Vladi (Samsonov). I ostali slijede, npr. Gewo sa modelima Nexxus Hard tvrdoće 50 i 53. Kinezi smanjuju hvatljivost svojih guma, kako bi dobili više brzine, na račun spina, a ispod guma za BH ugrađuju porozne spužve, kao kod modela DHS Skyline3-60. Da zaključim, naglasak igre se s rotacije, preusmjerio na brzinu.

Osebujnost “novog vremena” je i izdanje posebnih guma za korejsko tržište, gdje je pionir bio Gewo sa modelom Hype KR 47.5, a sada ga slijede Tibhar sa modelom Evolution MX-K, te Donic sa BlueStorm RSM (Ryu Seung Min).

Isto su slijedila i drva, tek profići koji ne prate tržište igraju sa starim postavama, npr. drvom Stiga Rosewood ili Ebenholz i tradicionalnim (sporim) gumama Butterfly Tenergy 05. I, čude se zašto gube, ništa im nije jasno… Nove drvne “zvijezde” su Butterfly Viscaria Golden (drvo Liu Shiwen) i DHS W968-8 (11).

Viscaria_Golden_Liu_Shiwen

I iskusni rekreativci bi trebali probati igrati sa tvrđim gumama, pa vidjeti da li s njima imaju bolji skor. Tko ne može tvrđe i brže, jer je star i/ili spor, taj je definitivno OUT (stolnoteniski metuzalem). Takav je i pisac ovih redova.