Smijeh Superliga II

Odlučio sam biti moderan, pa usvojiti trend u stilu filma “Brzi i žestoki“, gdje je do sada snimljeno 7 nastavaka. U blogovima “Niko kao ja” i “Smijeh Superliga“, opisano je stanje HEP Superlige i igrača u njoj, a uspoređena je i sa poljskom. Sada ide 3. nastavak… Čemu to? Od ove sezone uvedene su novosti, koje predstavljaju pogoršanje prethodnog nevaljalog modela. Pa, kad netko, za 10 – 20 godina, pomisli zašto i kako je propao stolni tenis u Hrvata, ovo će mu biti ultimativna referenca. Idemo na faktografiju.

Ove natjecateljske sezone natjecanje u HEP Superligi “preuređeno” je na način da se ne igra više do 4 pobjede iste ekipe, već do 3, bez igranja u parovima, a zbog skraćivanja mečeva, koji su “kao” prije trajali 3 – 4 sata, te zbog toga bili neinteresantni gledaocima. Također, nakon odigranih svih kola, nema više doigravanja (play-off). Pogledajmo jedan zapisnik iz 2017. susreta, koji se igrao svih 7 mečeva.

HEP_Superliga_2018

Koliko je, u toj sezoni, bilo takvih mečeva? Nakon “istraživanja” od 5 minuta, dobivena je ova statistika, iz koje je vidljivo da je to 13.33%. Znači, sve se mijenjalo zbog toga? Normalno da ne, nego nekom se ne da gledati mečeve, nagledao ih se, pa mu dosadni, te odlučio, a u mogućnosti je da to provede, da ih skrati.

HEP_Superliga_Stat

Evo sada zapisnika sa meča 1. kola ženske Superlige između ekipa Dr. Časl i STK Hodošan, koji je završio rezultatom 3 : 0, a trajao je 18 minuta. Ako ste odlučili doći na meč u Dediće, pa slučajno zastali na 2 semafora, moglo se lako desiti da zakasnite na cijeli meč. Ili, da ste došli na vrijeme, pa Vas je iznenadno “stislo”, te ste otišli na WC. Da ne kažem koja je “ekonomija” vremena, jer Vam od npr. Novog Zagreba do Dedića autom treba 30 minuta, a isto toliko i za povratak, znači, 1 sat vožnje, za gledanje 18 minuta! O kvaliteti 3. igračice ekipe STK Hodošan, koja je u meču uspjela dobiti ukupno 3 poena, ne bih, jer nisam gledao, ali mogu pretpostaviti.

HEP_Superliga_2019_3

Idemo sada analizirati veću gledanost utakmica. Na slijedećoj slici je zapisnik sa utakmice 1. kola između ekipa STK STARR Varaždin i STK Srdoči iz Rijeke. Na utakmici, prema zapisniku, bilo je ukupno 5 gledaoca, ne znam da li su u njih ubrojeni zaštitar i domar, koji su tamo trebali biti po službenoj dužnosti. Ako su prethodne godine bila 3 gledaoca, to je povećanje od 66.66%! Super 🙂 .

HEP_Superliga_2019_2

Sigurno je tolika gledanost opravdala angažiranje slovenskog internacionalca Peršolje (na slici u sredini) u toj utakmici. Idemo dalje. Kvalitetnih hrvatskih igrača nema, pa je jedna od ekipa (STK Slavonski Brod) angažirala rekreativca, koji je prethodnu sezonu igrao Sokaz. Kada on dobije prvi set, a do sada nije, osobno ću za tu prigodu zapaliti uljanicu na Kamenitim vratima.

STK_STARR

Ne smije se zanemariti i “ekonomija” cijele lige, tj. bacanje stolnoteniskog novca kroz prozor. Zamislite meč između STK Libertas Marinkolor iz Dubrovnika i STK Slavonski Brod. Koji je pretpostavljeni rezultat? 3 : 0 za Dubrovčane, bez izgubljenog seta. A, otkuda dolaze igrači? Za STK Libertas igraju 3 Zagrepčana (Japec, Šurbek i Juzbašić), te jedan Gospar (Simović), koji živi i trenira u Zagrebu, a za STK Slavonski Brod jedan purger (Lošić), jedan Zagorac i jedan iz Slavonskog Broda. Svih njih 7 putuju u Dubrovnik, potroše oko 7000 kn, a za što? Ne treba zanemariti da je 7 igrača izgubilo cijeli dan da bi odigrali po 1 meč, a rezervni igrač ni taj.

Sada ide slijedeći “specijalitet” HEP Superlige, a možete ga pogledati na slijedećoj slici, gdje je satnica natjecanja po kolima.

HEP_Superliga_2019_4

Utakmica, ljubičasto zaokružena, između STK TIS i STK Vrsar trebala se prvo odigrati u subotu u 11 sati. Onda je odgođena za nedjelju u 12, a na kraju će biti odigrana u nedjelju u 10. Pa, kada bi netko od gledaoca (taj sam) i htio pogledati meč, koja je vjerojatnost da pogodi dan i vrijeme odigravanja? Još bolje, zaokruženo zeleno, vidi se da ekipa Dr. Časl svoje domaće utakmice odigrava u 14 sati, kada svi normalni ljudi ručaju. To je, vjerojatno, namjerno napravljeno, da nitko ne dođe na meč.

Što reći kao komentar iznesenog? Iz klubova natjecateljskog stolnog tenisa, koji sve ovo vide, ignoriraju i šute, jer kao “što se to njih tiče?”, neka se sjete one iz Duhovnog dnevnika koja kaže “zgriješih mišlju, riječju, djelom i propustom“. Toliko za ovu nedjelju.

P.S. Iza prijedloga novog sustava natjecanja krije se i jedna klupska “matematika”. Imaš jednog dobrog 1. igrača, koji može ostvariti 2 pobjede, jednog osrednjeg drugog, koji napravi 1 partiju, treći igrač nije važan, pa ne treba biti ni plaćen. To bitno smanjuje troškove igrača, pa veći dio ostaje trenerima i rukovodstvu kluba. Jednostavno, zar ne?