TOP8

Moram reći da mi neke teme “sjedaju” na želudac i nerado ih pišem, iako su prilično čitane. Zašto? Zato jer nemaju koristi, svakim danom i godinom situacija u službenom hrvatskom stolnom tenisu je sve lošija.

Najnovija afera vezana je za turnir TOP8 žena, koji se trebao 11.-12.01.2020. odigrati u Varaždinu. Turnir nije odigran, jer je 6 igračica bojkotiralo nastup, nezadovoljne kriterijima za izbor reprezentativki i radom izbornice Tian Yuan. Došle su samo dvije, jer nisu znale da druge neće doći. Ali, to je samo posljedica lošeg stanja u ženskom stolnom tenisu, jer, što više reći, kada dvostruka prvakinja Hrvatske (Petek) nije i reprezentativka? Dalje, kažu da izbornica ništa ne radi, jer je stalno zaposlena kod kineskog poslodavca (Huawei), a “sumnjiva” je i njena diploma. Pa, zašto je onda još uvijek na tom mjestu? Jer je osigurala Savezu kinesku donaciju, a to je, očito, važnije od reprezentacije i igračica. Detaljnije o tome možete pročitati u Varaždinskim vijestima. Normalno, na službenim stranicama HSTS-a o tome ni slova! Ono što je Savezu važno je objavljeno, a to je vijest o posjeti delegacije ministru financija Mariću.

HSTS_TOP8_Zene

Ako mislite da je problem ženskog stolnog tenisa samo sa reprezentacijom, varate se. Najtrofejniji ženski klub HASTK Mladost, star 75 godina, nedavno su napustila 2 od 3 trenera (Škrapac i Gregov), već prije je otišao i Bilić, a ostao je samo jedan (Fučec). Njemu je pridodan Darko Arapović. Ali, kako će on to moći raditi? Kći mu je registrirana za GSTK Zagreb, na dvojnoj registraciji igra za Pulu, a, u stvari, osim sudjelovanja na europskim i svjetskim trening kampovima, želi trenirati u Linzu. Otac, osim što prati kći, uz angažman u Mladosti, trener je i ženskih nacionalnih selekcija, te nositelj zastupstva za Tibhar. Prema tome, vjerojatno ga neće biti barem pola vremena. Tko može razumjeti sav taj kupus? No, nije to jedina vijest iz Mladosti, jer imaju i novu predsjednicu Helenu Pavačić, koja, po mom saznanju, nikada ozbiljnije nije igrala stolni tenis, niti joj igra dijete. Očito, radi se o “marioneti”, a tko i što se iza toga krije naslutite sami. Kada se samo prisjetim utakmica Champions League, koje su se, prije 10 godina, tamo igrale…

U muškom dijelu turnira TOP8 nastupilo je 7 igrača, no niti jedan iz udarne reprezentacije (Pucar, Gaćina, Kojić), iz vodećih klubova (STARR i Marinkolor), internacionalaca (Ćipin, Juzbašić, Kolarek, Zeljko, Kovač…), tako da bi se, ne umanjujući značaj pobjednika (Ban), turnir mogao prozvati OSREDNJIH7. Samo, kao podsjetnik, turnir se nekoć zvao TOP12, a imao je i takve sudionike.