Donic, Andro, Gewo

Donic, Andro, Gewo… Što ih povezuje?

To što iza njih stoje velike trgovine stolnoteniskom opremom u Njemačkoj. Iza branda Donic to je Sport Schreiner iz Völklingena, vlasnik Andro je Schöler&Micke iz Dortmunda, a logo Gewo drži Contra iz Henstedt-Ulzburga. Svaki od njih ima niz pridruženih prodavaonica privatnih vlasnika, po cijeloj Njemačkoj. Svakako, najjači i najznačajniji je Donic, koji je u svojim reklamnim kampanjama nekoć angažirao Waldnera, Perssona i Appelgrena, a danas Ovtcharova. “Maneken” branda Andro je Christian Süß. Gewo se tu nije angažirao, pa je i najmanje poznat kod nas. Tibhar i Joola, također, imaju sjedište u Njemačkoj, ali nisu direktno povezani ni sa jednim lancem prodavaonica.

Legends_of_Ping.jpg

Sve te firme su marketinške agencije. Što pod tim mislim? Niti jedna ništa ne proizvodi. Gume naručuju iz ESN-a u Njemačkoj ili Haifu u Kini, drva nabavljaju iz Kine ili Švedske, ostalu opremu, također, u Kini. Npr. drvo Gewo Zoom Pro je identično Butterfly Primorac Classic, ali onom boljem, japanske kvalitete.

Prema tome, sve rasprave tipa da li su bolje gume od Tibhara ili Andra ili Donica su bespredmetne. Ako su gume iz iste generacije ESN-a, sa istom tvrdoćom i tipom spužve i geometrijom topsheet-a, onda su one 95% ili više slične, te prilično lako zamjenjive. Na cjenicima imaju i vrlo slične cijene. Sve ostalo je privrženost pojedinog igrača određenom brandu. Kružila je priča da se u odnosu koliko se plati proizvedena guma ESN-u dobije i odgovarajuća kvaliteta, jer su one iz sredine waffera bolje. No, ne znam da li to još uvijek “drži vodu”. Ono što se sigurno dodatno naplaćuje je personalizirana boja spužve.