Friendship (729, R.I.T.C.)

Kompanija “Friendship 729” osnovana je 1972. iz Research Institute Tianjin China (R.I.T.C.). Ime je “malo” zbunjujuće, jer sva 3 imena Friendship, 729 i R.I.T.C. označavaju istu firmu. Tianjin je najveća luka, najbogatiji, 5. najveći “gradić” u Kini (2009. je imao 12,3 milijona stanovnika) i, što je za nas najvažnije, središte velikog broja proizvođača stolnoteniske opreme.

Kako to sve izgleda u Tianjinu:

Tianjin_1.jpg
Tianjin_2.jpg

Friendship je prvenstveno poznat po svojim gumama. 1975. su razvili model 755, koji se prodaje i danas. 1981. na Svjetskom prvenstvu, većina kineskih igrača je igrala sa njihovim gumama. 1999. su razvili modele 729-2, 729-3, 729-40, 802-1, 799-1, 563-1. 2008., prelaskom na vodeno lijepljenje guma, izdali su model 729-08.

Najpoznatije spužve koje koriste:

  • Reactor, bijela, H35, mekana i “mrtva” ;
  • Transcend, srednje tvrda ;
  • MRS (Magic Red Sponge), tvrda, crvene boje ;
  • Cross, standardna, srednje tvrda ;
  • HRS (High Resilience Sponge), krem boje, lagana, relativno elastična ;
  • Sensor, mekša i elastična.

Na spužvu se “stavlja” topsheet, koji ima od srednje, do visoke hvatljivosti (tacky). Razlika nije velika, npr. između FX, Super FX, Higher, SP i dr.

Guma dobiva naziv po kombinaciji naziva spužve i topsheet-a, npr. kod gume Transcend Higher. Imali su “pokušaje” sa montažom japanskih i njemačkih spužvi. Od njemačkog ESN-a direktno su licencirali gumu Highpoint. Od zadnjih modela koje su proizveli poznatiji su Aurora, Legend, Focus3 Snipe. No, performanse su ostale iz prošlog stoljeća.

A, da li se i za koga onda isplati kupiti Friendship gume? Cijena im je povoljna, također i kvaliteta, dobar su izbor za početnike i rekreativce koji imaju naglasak igre na pimplu (rezanju) i bloku. Njihova guma Super FX spada u antologijske, kao Butterfly Sriver ili Yasaka Mark V.

Malo modernije i “europskije” (manje hvatljive gume) Friendship proizvodi preko branda LKT (Li Kuang Tsu, sada KTL), kojem su najpoznatiji modeli Pro-XT (Extra Tacky) i Pro-XP (Extra Power), iako se malo razlikuju. Gume su prilično izdržljive, i, budući da se baziraju na sporoj i mekoj Reactor spužvi, prilično “mrtve”. Mogu se usporediti sa Butterfly Tackiness serijom, iako nemaju takav rez. Nove verzije su iz Rapid serije (Sound, Soft, Speed i Power), “kao” za vodeno lijepljenje, malo tvrđe i življe, manje tacky. U zadnje vrijeme ispod topsheet-a XT i XP stavljanju nove spužve, pa izdaju gume Gold, Silver, Red i Green Dragon. Bio je i interesantan pokušaj sa spužvom koja u sebi ima 2 tvrdoće, tvrđa strana ima više brzine, a mekša spina, model Torrent ima “čudnu” geometriju.

Friendship radi i za američki Gambler, preko Zeroponga, od kojih je najpoznatiji napadački model Outlaw, a defanzivni Reflectoid. Ne znam koliko u Americi igraju s tim, ali kod nas su vrlo malo zastupljeni. Kod tvornički tuniranih guma imaju “klasični” problem mjehura, tj. odlijepljivanja topsheet-a od spužve.

Dobri su u travama i softovima. Trave su klasične, softovi su dobri, razlikuju se po stupnju “propadanja” od 802-40, 802-1, 802, 563 i 563-1. Pri tome, ispod njih stavljaju različite modele i tvrdoće spužvi (mekše je bolje).

Rade i drva. Poznatiji modeli su : Bomb, Black Whirlwind Transformer (gdje se sa ključićem u dršci regulira težište drva), Hao Shuai Champion Carbon, defanzivni model W-1. Kod LKT-a su to Instinct, za početnike, Toxic za defanzivce, te za allround igrače Loopsonic i Ayous Hinoki. Kvaliteta je tako – tako, ništa posebno.

Rade i sve ostalo, loptice, ljepila, odjeću.

Da zaključim, Friendship – DOBRA KVALITETA, DOBRA CIJENA, ZASTARJELE PERFORMANSE.

729.jpg

Sretnici koji znaju mandarinski sve to, a još i više, mogu pročitati na njihovim službenim stranicama www.729sports.com.