Igra u parovima

Znam da je tema u ovim Korona danima totalno “passé”, kada su epidemiolozi “glavne face”, a najvažnija stvar na svijetu je koliko si udaljen od druge osobe, te koja zaštitna sredstva koristiš… No, o igri u parovima još nije bilo riječi, a ove stranice imaju nakanu da postanu “know-how” stolnog tenisa.

Parovi su, za razliku od pojedinačnog meča, suprotnost, kao što je trava oprečna glatkoj gumi. U paru svaki igrač ne igra samo za sebe, a protiv protivnika, već u velikoj mjeri za svog suigrača, te ovdje treba uskladiti individualnost i kolektivnost. Ako servirate flah (bez rotacije), dolazna loptica od protivnika neće imati jaki spin, što može, ali i ne mora odgovarati suigraču. Servis sa jakom, posebno postraničnom, rotacijom, ako Vam je suigrač travaroš, je dobar izbor, jer će se slična loptica vratiti, koja će pak, udarena travom, biti enigma u 4 udarcu.

Prvo ide početnički video, no, svakako, pažnju obratite od 1:00, u kojem se govori o kretanju igrača u igri parova. Znači, igrač kada odigra s lopticom, ne staje, već nastavlja kretanje, kako bi bio spreman za udarac kada ponovno dođe red na njega. Različito je kretanje kada su u paru igrači koji igraju istom (lijevom ili desnom) rukom i različitim (lijevak i dešnjak), što je najčešća i najbolja kombinacija.

Sada, nakon Kine, idemo u SAD, gdje je njihov vodeći trener Larry Hodges dao slijedeće savjete. Igrač koji servira treba signalizirati suigraču tip servisa, a na način koji ovom najviše odgovara. Ako to igrač ne zna, suigrač može pokazati koji servis izvesti. Općenito, servis treba biti kratak i nizak, te “ostati na stolu”, tako da ne izlazi preko postraničnih rubova, osim kada je preko protivnik koji servis prima s travom. Također, servis mora biti jednostavan, jer ako je u njemu znatna postranična rotacija, u tom slučaju suigrač ne zna što će se vratiti. Povrat servisa treba, u dogovoru sa suigračem, biti izveden u željenu stranu, a duge protivničke servise treba napasti spinom ili kontrom. U kretanju igrač ne treba ići previše u stranu, jer mu to bitno otežava slijedeći udarac, već naprijed – nazad, a udarac treba plasirati u protivnika koji je igrao ili postranično od protivnika koji je na redu za udarac. Normalno, tokom meča u paru treba se suzdržavati od prigovaranja.

Na slici su prikazani standardni signali servisa:

Hand_Singnals_in_Doubles
Izvor: EmRatThich
Za kraj, jedna kolekcija najboljih poena parova:

P.S, Ako se servis prima BH stranom reketa, što je često kod rekreativaca, za dešnjake desna noga mora biti naprijed, a ne lijeva, kako je to uobičajeno.