Skupljanje tensor guma

Vratiti ću se u davnu prošlost, znači 10+ godina. Na prodaju su se nudile gume Butterfly Tenergy, “sponzoruše”, od našeg reprezentativca, malo igrane, po povoljnoj cijeni od 100 kn. I, došao ja do njih, a bio sam “lukav” i ponio drvo Avalox V1, s kojim sam tada igrao, standardnih dimenzija 157 x 150 mm,. Kada tamo, sve gume kraće 5 mm od drva… :mrgreen: Hm… Zaključio sam da dotični reprezentativac tunira i rasteže gume, tako da sam izabrao 1, 2 najveće. Krivo! Jer, dotične gume su se jednostavno same smanjile (skupile). Kako to? Rapravu o tome možete pročitati na srpskom forumu Spin na spin.

Moderne gume, koje se jednoznačno zovu tensori, imaju poroznu spužvu, na koju se, sa strane pipaca, lijepi topsheet (gornji gumeni dio), kako je to prikazano na donjoj slici.

Tensor

Spužva djeluje kao trampolin, kada loptica udari u topsheet, sila se prenosi na spužvu, u kojoj se stišću mjehurići, već zavisno od dolazne snage. Nakon toga, spužva “ima potrebu”, jer je pod pritiskom, da se vrati u normalno stanje, mjehurići se vraćaju u prvotnu veličinu, te ispucavaju lopticu, kao zračni pištolj. Znači, tensor guma “pomaže” igraču da izvede snažniji udarac. Normalno, to ima i svoje mane, jer spužva je glupa, pa ne zna kada treba izvesti linearan udarac, a kada eksponencijalan, teško je sa jakom gumom izvesti slabi udarac. Većina euro/japanskih i kineskih igrača igraju s tensor gumom na BH (backhandu), na toj strani pokret igrača je znatno kraći, jer mu za veći zamah smeta vlastito tijelo, pa bi, bez toga, udarac bio slab. Zato su igrači iz prošlosti (Šurbek), kada su gume i igra bili sporiji, većinu udaraca izvodili FH (forehandom), jer tu je zamah znatno duži, a udarac ubojitiji (sa više brzine i rotacije). Većina euro/japanskih igrača i na FH igraju sa tensor gumom, dok Kinezi koriste hvatljivu gumu sa klasičnom spužvom (bez mjehurića), zbog izvrsne tehnike prijenosa težine cijelog tijela u udarac. Sve ovo do sada bio je uvod!

Kako se u mjehurićima nalazi plin, ovaj ima tendenciju da “pobjegne”, te se cijela guma, s vremenom, postepeno “ispuhuje”. To je posebno izraženo kada guma nije nategnuta, tj. nalijepljena na reket. Znači, skinete gumu sa reketa, ostavite je mjesec dana, pokušate ponovo zalijepiti na drvo, a ona se smanjila (“ispuhala”) za 5 mm. Da bi imali “odgovarajuće” veliku gumu za standardnu veličinu drva (157 mm), ona bi prvotno morala biti rezana za Oversize drvo (162 mm). To je posebno izraženo kod guma sa velikim porama, npr. Tibhar Evolution MX-P ili onima koje su tvornički tunirane, čime su mjehurići dodatno napunjeni plinom.

Kako to riješiti? Više je načina. Prvo, nakon što gumu izvadite iz pakiranja, možete je par dana ostaviti vani, nenalijepljenu, da se mjehurići sami ispuhnu i smanje. Drugi način je da na novu gumu nanesete sloj vodenog ljepila, pa je tako pustite 24 h, da ljepilo stisne mjehuriće, a tek onda je lijepite na drvo. Treći način je da skinete gumu sa drva, uz pomoć premazivanja parafinskog ulja za lampe ili tuninga skinete staro ljepilo, te nanesete još 1 -2 sloja i pritisnite gumu teškim predmetom, kako bi se opet napunila i rastegla. Nakon toga, u relativno kratkom roku, gumu opet morate zalijepiti na drvo, jer ako to ne učinite, ponovno će se pokrenuti proces smanjivanja.

Cijeli proces ispuhivanja i napuhivanja ima još posljedica. S protekom vremena, igrali ili ne, tensor guma gubi performanse. Kada od drugog igrača hoćete kupiti ili posuditi rabljenu tensor gumu, u pravilu, biti će premala.

Ali, nezavisno od svih navedenih mana, tensor gume su važne u modernom stolnom tenisu.