PingSkills

PingSkills.jpg
www.pingskills.com

PingSkills su, u Australiji, prije 6 – 7 godina osnovali trener Alois Rosario i igrač Jeff Plumb. Iako se “hvale” svojom olimpijskom prošlošću, u stvari, radi se o prosječnom profesionalnom treneru i polu-profesionalnom igraču, jer tamo, među klokanima, relativno se slabo pinga. Među prvima su se “sjetili” da snime video isječke o osnovama stolnog tenisa u trajanju od 1 – 5 minuta, te da ih besplatno stave na Youtube. Kako je toga tada bilo malo, a oni su to predano radili, stekli su veliku popularnost. Nakon toga, snimili su i 35 posebnih emisija PingPod, te odgovarali na pitanja igrača. Opremi su, općenito, pridavali vrlo malo pažnje.

Na njihovom Yutube kanalu su besplatne lekcije:
www.youtube.com/user/pingskills

Krenula je i komercijalizacija, u prijevodu “lov na lovu”. Prvo su snimili specijalizirane DVD-ove npr. Serving Secrets Revealed, čija je pojedinačna cijena bila $36.95. Nakon toga su uveli Premium Membeship, tj. dio lekcija je bio ograničen samo na pretplatnike, a cijena godišnje pretplate je $199.00. Na kraju su DVD-ove podijelili na Premium lekcije. Na računalu sam “skupio” 266 njihovih video lekcija na 8,3 GB. Dio je iz slobodnog dijela, dio iz Premiuma (imao sam jednogodišnju pretplatu), kupio sam i DVD “Serving Secrets Revealed”. Prodaju oni i majice, rekete, stolove i drugo.

I, tako je to trajalo do prije godinu dana. U međuvremenu su nabavili novu kameru za usporeno snimanje (Slow Motion), napravili novu dvoranu za trening, ponovno snimili dosta videa iz stare serije u kvalitetnijoj prezentaciji, ali sadržajno malo nadopunjene. Sada su skoro stali. Na pitanja igrača, Alois odgovara šablonski, vrlo kratko, više iz pristojnosti. Jeffa skoro da nema, jednom mjesečno snimi emisiju PingPod.

Što reći? Šteta. Lekcije su OK za početnike, ali NISU izvrsne, jer neke segmente nikada ne objasne, ne ulaze u detalje koji su važni. Npr. kod kratkog rezanog servisa podjelu na spori i brzi, kako se kod servisa jako rezane lopte “oduzeti” brzinu, tako da više puta padne na stol. Inzistiraju na treningu, a kod rekreativnih igrača većinom se igraju partije, pa kako tehnički napredovati u tim okolnostima?

Da pitanje ne ostane bez odgovora, jako rezanom kratkom servisu brzina se “oduzima” (znači, da loptica više puta padne na stol, a ne da izleti nakon prvog odskoka) na način da se reketom ide brzo ispod loptice, a na kraju se reket povuče prema gore, što igrač iz WRM (World Rubber Marketa) iz Japana sa snimke i čini (nakon 1:20). Pri tome, igrač mora imati jako mekanu rukicu.