Početni stav u stolnom tenisu

Osim gripa (držanja reketa), svakako najvažnija stvar u stolnom tenisu je početni stav.

Pocetni_Stav

Idemo prvo na ITTF-ov edukativni video:

Svaki igrač ima svoj vlastiti početni stav, no on mora zadovoljiti nekoliko osnovnih preduvjeta.

Igrač ne smije biti “nabijen” na stol, već udaljen od 70 – 100 cm. Zašto? U slučaju dugog servisa igrač neće imati vremena za reakciju, a loptica će ga pogađati u trbuh. Ruka s reketom i druga ruka trebaju biti opuštene, kako bi izgubio najmanje vremena za pokret i kontakt s lopticom. Reket može, ali ne mora, biti u neutralnom gripu.

Početni stav mora biti nizak, a stajanje savinutih koljena, na prstima i nagnuto naprijed. Zašto nisko? U tom slučaju igraču je pred očima protivnički servis i znatno lakše će uočiti i vratiti rotaciju. Trbušni mišići trebaju biti stisnuti!

U slučaju da je igrač dobar u BH flipu (profesionalci) kod dešnjaka će desna noga biti naprijed, svi ostali bi trebali biti u neutralnom ili FH stavu, što je kod dešnjaka kada je desna noga iza lijeve (cca. 20 cm).

Igrači dobri u spinu trebali bi, zbog stabilnosti, imati raširenije noge, u širini ramena, dok će uže stajanje pridonijeti većoj pokretljivosti igrača.

U meču protiv igrača koji igra s istom rukom (desnom ili lijevom) početni stav je u FH strani, pri čemu je ruka s reketom na liniji sredine stola, a protiv protivnika koji igra suprotnom rukom, više u sredini.

No, da ja ne bih ponavljao ono što je već snimljeno i/ili napisano upućujem vas da pogledate PingSkills i pročitate slijedeći članak:

Izvrstan je video od Time Bolla, koji govori o 3 česte greške u stolnom tenisu, a prva je previsoko stajanje:

Svakako, tko želi znati još i više neka pogleda video o zonama u stolnom tenisu:

I, na kraju poruka rekreativcima. Ako niste svladali ispravan početni stav, niste ništa naučili o tehnici stolnog tenisa, jer bez dobrog oslonca, nemoguće je izvesti dobar udarac.

P.S. Naknadni video Time Bolla: