Stolnoteniske prevare

Započeti ćemo temu sa najpoznatijom sportskom prevarom, a ta je Maradonina “Božja ruka”.

Na blog me “nadahnuo” nedavni meč našeg Gaćine protiv Lebessona s Olimpijskih igara u Tokiju. Bilo je očigledno da Francuz skriva servis, udarajući lopticu u trenutku kada mu se nalazila iza glave, te Andrej nije mogao ispravno procijeniti rotaciju (donju-flah-gornju). Iako se naš igrač žalio, sudac nije imao tehničko pomagalo (kameru), te nije zaustavio “nepoštenu praksu”. Ostali sportovi, npr. tenis i odbojka na pijesku imali su mogućnost “Challengea”. Kako su snimke sa Olimpijskih igara zaštićene autorskim pravima, suština prevare vidi se u slijedećem videu, a žrtva je Shang Kun, kineski igrač koji igra u njemačkoj ligi:

Osim glavom, servis se još može sakriti i rukom i tijelom, u rekreativnom stolnom tenisu i trbuhom, a najčešće protiv igrača koji igra suprotnom rukom.

Za ispravan servis sudac bi trebao kontrolirati 4 elementa:

  1. visinu bacanja loptice (16 cm),
  2. okomitost bacanja (do 30°),
  3. prikrivanje loptice,
  4. položaj loptice u odnosu na stol (iznad stola).

U članku iz 2017. “Tko krade?” ZoomTT detaljno su analizirani servisi vrhunskih igrača, te ocijenjena ispravnost. U stolnom tenisu neispravan servis protivnika cijeli meč čini neregularnim. Da li bi ITTF-u, da ima i malo interesa, bilo teško to spriječiti? Ne, dovoljno bi bilo u podnožje mrežice postaviti mini kameru, koja bi snimku prenijela na mobilni telefon suca, te mu omogućila analizu očima protivnika, uz automatsku dojavu premale visine bacanja ili prevelikog kuta (nabacivanja) loptice. Software bi, također, mogao analizirati da li je loptica u bilo kom trenutku, od izbacivanja do udarca, bila “nevidljiva” protivniku.

TTR

Da li ima još prevara? Da. Nekoć su profesionalni igrači radili stepenice na drvima, kako bi onemogućili ispravno mjerenje maksimalne debljine gume (4 mm). Također, nedozvoljen je naknadni tuning, te mijenjanje fizičkih karakteristika gume, npr. smanjivanje njene hvatljivosti (kod trava), a sve već opisano u blogovima Grosse Spiele i Frictionless (bez otpora) trave. Ima tu još nekih meni poznatih metoda, ali vezan sam zakonom šutnje (Omertà). U rekreativnom stolnom tenisu najbanalniji način prevare je kada, prije meča, protivnici ne daju izmjeriti visinu mrežice, a prethodno su je podigli za 5 mm thumbs-up.