Medium pips gume

Medium pips gume su križanac softa i trave. Imaju duže, mekše i međusobno udaljenije pipce od softa, a kraće, tvrđe i gušće pipce od trava. Geometrija gume definira i igračka svojstva. Pri pasivnim udarcima, lovu (chop), rezanju i bloku medium pips guma daje lopticu s malo ili bez rotacije (flah), a kako i sama prima malo dolazne rotacije, izrazito je pogodna za napad ravnim udarcem (kontrom). Namijenjena je za igru na stolu. Prodaju se sa spužvama od 1.5 – 2.2 mm, pri čemu se debljina od 1.5 smatra standardnom. Modeli se ne razlikuju znatno u geometriji, već u tvrdoći i brzini spužve. Tvrđe su agresivnije, ali se s njima teže igra. Isti proizvođač stavlja ispod topsheeta različite spužve, pa se Kokutaku 110 originalno isporučuje sa tvrđom spužvom, a u verziji II sa mekom i poroznom. Slično je i kod evergreena Friendship 563 i 563-1, koje imaju standardne verzije na HRS spužvi i Mystery, na tvrđoj. U zadnje vrijeme najviše se traži Galaxy Pluto.

Najpopularniji modeli:

  • Friendship 563;
  • Friendship 563-1;
  • Galaxy Pluto;
  • Kokutaku 110/II;
  • Dawei 388C-1;
  • DHS 874;
  • Dr. Neubauer Diamant;
  • TSP Curl P-H.

Friendship 563-1.jpg
Kokutaku 110.jpg

Izbor drva ovisi o izabranoj tvrdoći spužve. Medium pips guma sa mekom spužvom bolje se uparuju sa tvrđim drvom, koje ne mora biti prebrzo, npr. Butterfly Maze Passion (Glassfiber) ili Grubba Carbon. Ako je naglasak igre na napadu, izvrstan izbor je Stiga Clipper ili Avalox P700.

Medium pips gume se rijetko koriste kod muških profesionalnih igrača, ali su česte kod rekreativnih i žena. Taktika igre se sastoji da se relativno lako vraća protivnička rotacija. Kako od gume izlazi ravna loptica, sa malo rotacije, to izaziva grešku protivnika, koji zadaje previše rotacije, te je rezanjem ili spinom izbacuje izvan stola. Kod napada medium pips gumom, loptica je brza i propadajuća, te na nju protivniku nije dovoljno pasivno postaviti blok, jer odlazi u mrežu, već treba aktivno odigrati “meki” spin ili rezanje, iz zgloba, okomitim reketom.