Uparivanje drva i guma

Kako izabrati najbolju kombinaciju drva i guma? Lagano pitanje, koje traži kompleksan odgovor, a uz to je specifičan za svakog igrača. Današnji prezenter je Kenta Matsuidara, ex profesionalni igrač i član japanske reprezentacije, a sada Butterfly maneken.


Normalno, u pitanju je sam postupak, jer se test ne odnosi na rekreativne igrače, sumnjam da bi Kentu uspjeli dobiti i članovi naše muške reprezentacije. Što se na testu sve procjenjuje? Brzina, dubina loptice, konzistentnost, katapult… Izabrana kombinacija može biti super u maloj dvorani, dok je u velikoj sasvim druga priča…

Ponajboljim rekreativcima za lakši odabir mogu poslužiti slijedeće 2 tablice performansi drva i guma:

Drva_Usporedba

Ono što kod drva čini značajnu razliku u osjećaju je da li se carbonski sloj, sa arylatom ili zylonom, nalazi na srednjem sloju (mekše) ili ispod završnog furnira (tvrđe).

Gume_Usporedba

Podatke ne valja čitati bukvalno, već gledati generaciju guma, tako da Stiga DNA Platinum odgovara seriji Gewo Nexxus ili XIOM Omega VII, Stiga DNA Pro slična je Gewo Hype ili XIOM Omega V, guma Yasaka Rakza7 je kao XIOM Vega Pro ili Tibhar Genius, a Butterfly Dignics 09C je vrlo slična Gewo Codexx ili XIOM Omega VII China… Klasične kineske gume DHS Hurricane3 ili Friendship Batlle II superiorne su u spinu, ali zato inferiorne u ravnim udarcima (kontra).

Evo još jednog videa koji uspoređuje karakteristike drva:

Kako to praktično rade rekreativci? Posude na par minuta reket od prijatelja (suigrača), pa gledaju što s njim mogu bolje, a što lošije. Bez lažne skromnosti, a nakon više od 15 godina hodanja po dvoranama, u 5 minuta gledanja nečije igre mogu vidjeti kakav reket bi bio optimalan za nekog igrača. Na žalost, rijetki žele prihvatiti sugestiju i kažu “Super ti je savjet, ali ipak napravi po mom”.