Sokaz da/ne

U uvodu moram napisati da je ovaj blog temeljen na vrlo ograničenoj količini dostupnih podataka, te na copranju (čaranju) što nam donosi neposredna budućnost. Normalno, u glavnoj ulozi je Covid-19.

Covid_19

Prvo da podsjetim da se zadnje redovno prvenstvo igralo u jesen 2019., kada je bilo 19 redovnih liga po 14 ekipa, te posljednja 20. liga podijeljena na a) i b) dio, sa po 10 ekipa, sveukupno 286 momčadi. Ako uzmemo da su u ekipi prosječno 4 prijavljena igrača, to daje ukupan broj od oko 1100. Proljetno prvenstvo 2020., iako su se momčadi prijavile u punom broju, prekinuto je nakon 3. kola. Jesensko prvenstvo 2020. igralo se fakultativno, što znači da se rezultati nisu bodovali, a na kraju se odigralo oko 50% mečeva redovnog prvenstva. Proljetno prvenstvo 2021. uopće se nije igralo, iako se za njega prijavilo 70% ekipa. I, evo nas tu gdje jesmo, pred početak jesenskog prvenstva 2021. Na naslovnici Sokaz-a objavljeno je da će se lige igrati sa po 12 ekipa, te da je obavezno. Što to znači? Pa, ako se ekipa uopće ne prijavi, pada u zadnju ligu, a ako se prijavi, pa ne igra, zauzeti će zadnje mjesto, te će ispasti za “samo” 2 ili 3 lige. Prijave se primaju do 31.08., a prvenstvo bi se trebalo igrati od 20.09. – 03.12.2021.

Kakvo je stanje sa Covid-om? Po službenim podacima cijepljeno je 50% stanovništva, a pretpostavimo da je još 5% preboljelo, pa na taj način steklo imunitet (neki su preboljeli, pa nakon toga cijepljeni), te preostaje 45% koje nije zaštićeno. U prijavnici Sokaz-a nema podataka o cijepljenju. Momentalno se nalazimo u narandžastoj zoni opasnosti, sa tendencijom (prema osobnim informacijama) prelaska u crvenu. Neki koji su 2x cijepljeni naknadno su se zarazili.

Kakvo je trenutačno stanje s dvoranama? Na Merix turniru srijedom (18.08.) bilo ih je 17, u subotu (21.08.) 19, ukupno 36, ako se izuzmu igrači koji su igrali na oba turnira, stvarno stanje je oko 25. U Prečkom, u večernjem terminu, prosječno su zauzeta 3 stola, Vjesnik je zatvoren do daljnjeg, mislim da se u TOZ-u redovno igra, dio igrača-umirovljenika (8 – 9) sudjeluje na Velesajmu u akciji “Reketima do sreće i zdravlja”, a ukupno, mjesec dana prije početka prvenstva, igra oko 10% igrača. Javno glasilo, Sokaz forum, nakon pada i gubitka podataka, je vrlo pusto, tek neki oglasi o prodaji opreme, par momčadi je tražilo igrača, neki antivakserski manifest…

Stolni_Tenis_Rekreativni

Što očekivati? Koliko će biti liga? Ako se odigra, po broju regularnih mečeva 3 protiv 3 igrača, 50% nekadašnjeg prvenstva, biti će to super! Od 11 kola, ako se prosječno odigra 6, a ostala otkažu zbog nedolaska ekipe ili tek djelomično protiv 2 igrača. Hoćete li Vi sudjelovati u tome? Ne znamo ni mi, jedan igrač je prebolio i cijepljen je, drugi je “samo” cijepljen, a treći nije, rezervna igračica nam je na porodiljnom dopustu. Kada igrate protiv poznatih protivnika rizik zaraze je svakako manji nego protiv nepoznatih. Hoće li u dvoranama biti dovoljno mjesta za rezervaciju termina?

Puno pitanja, malo odgovora… Možda bolji uvid u trenutnu situaciju, prema broju sudionika i usporedbom sa prethodnim godinama, dobijemo 28. i 29.08., kada se igraju vikend turniri za 10 liga. (P.S. Na turnirima je sudjelovalo oko polovica igrača prije Covid-a)

Nove rekreativne lige trebale bi se formirati u Križevcima i na Braču, vidjeti ćemo s kakvim uspjehom.

P.S. Samo kao ilustracija kakvo je opće stanje u stolnom tenisu, na ovogodišnjem Kids Open-u, koje se igra svake godine u Düsseldorfu, sudjelovati će 170 igrača, a nekoć ih je bilo 1500.

P.P.S. Pogledajte i ovaj oglas vezan za dvoranu Merix na Velesajmu, osim srijede, kada su tamo njihovi turniri, ostale dane, dio stolova koje je koristio Sokaz, sada će STK Zagreb i to u udarnom terminu od 19 h. Gdje pronaći slobodan stol i ponuditi 2 termina gostujućoj ekipi biti će pravo umijeće.

STK_Zagreb_Merix