Stolnoteniska drva – novo i staro

Na blog me “nadahnulo” drvo Stiga Cybershape Carbon, u stvari, konstrukcijom identično Inspira CCF, s kiri srednjicom, na koju je zalijepljen carbon, te kotom kao završnim furnirom (5 + 2). Ali, kvaka je da drvo nema standardan oblik, već je u obliku oktogona, čime je (kao) povećana udarna površina. Glavni promotor je mlada švedska nada Truls Moregard, koji ga koristi, a drvo se već nalazi u prodaji, s cijenom od €219.90. Pogledajte sami:


Da ne bi mislili da je tranzicija igrački jednostavna, mijenja se cijeli balans drva.

Stiga_Cybershape_Carbon
Shape_Comparisation

I prije je bilo drva “neobičnog” oblika, o čemu možete pročitati u blogu Otkačena drva, ali nisu se tržišno proslavila.

To je jedina novost iz drvnog svijeta? Ne, postoji i drvo u koje je ugrađeno mini računalo, koje “prati” igru, te se koristi za analizu tehnike.

No, ako Vas ne zanimaju ova “pomodna” drva, koje su to klasične konstrukcije?

Srednjica se radi od furnira balse, kiria i ayousa, a njena debljina znatno određuje brzinu drva. Tako npr. Butterfly Primorac Classic OFF- i Butterfly Korbel razlikuje samo debljina srednjice, pri čemu je ovo drugo brže. Za završni furnir se najčešće koriste furniri ayousa, limbe, kotoa i hinokija, kako je to opisano u blogu Tri drvena kralja. Najčešća su 5-slojna, dok ona sa 7 slojeva imaju više brzine, a manje osjećaja. Drva koja nemaju samo furnire, s minimalnim sudjelovanjem od 85%, imaju dodane “umjetne” materijale arylata, aramida, kevlara, zilona, fiberglasa, koji mogu biti samostalni ili kombinirani s carbonom, a mogu biti postavljeni na srednjicu drva ili ispod završnog furnira. Takva drva imaju povećanu tvrdoću, a smanjenu težinu i osjećaj (vibraciju) koju prenose igraču. Sva ostala drva koja imaju nestandardne materijale i/ili konstrukcije, rijetko valjaju.

P.S. Ako mislite da o novom drvu Stiga Cybershape Carbon svi misle isto, pročitajte i ovu recenziju iz OSP-a.