Po(bo)lj(o)šanje reketa

U naslovu nije pravopisna greška (mijenja se zavisno od toga koju zagradu uključite / isključite), već označava želju za poboljšanjem svojstva reketa, koji nakon toga postane gori.

Više sam puta svjedočio, bilo da sam štetio sebi ili kćeri, vidio to kod profesionalaca i rekreativaca, na lokalnom amaterskom turniru na plaži ili vrhunskom Pro Tour-u. Najčešći slučaj je, pred važan meč, koji bi svakako htjeli dobiti, bitno mijenjati svojstva reketa. Ali, svaka guma ili drvo su dobri toliko koliko se igrač privikne na njih. Na žalost, kako je to već više puta objašnjeno, stolni tenis je igra iz podsvjesti, za svjesne misli, osim servisa i eventualno povrata, nema vremena. Na primjer, ako nova guma bolje reže i povrat će biti jači, pa onda treba povući i jači spin… Ako prethodno nisu odigrana barem 1 ili 2 treninga, na odlučujućem meču sve će biti “novo”, patiti će konzistentnost i samouvjerenost igrača, na to će se nadovezati nervoza i situacija će umjesto bolje biti gora.

Koje su najčešće greške:

  1. Zamjena gume za novu ili drugim modelom, a stara guma ima manje gripa (površinske hvatljivosti) i energije, te je pogodnija za ravne udarce (blok, drop shot, kontru, smash) od tangencijalnih (rezanje, spin).
  2. Čišćenje gume kojim se bitno mijenjaju njena svojstva, čime postaje hvatljivija, te više prima i daje rotacije.
  3. Zamjena drva za drugi primjerak istog ili različitog modela, a za cjelovito usvajanje igračkih karakteristika novog drva treba i 6 mjeseci.

Prije meča, koje je preporučljivo poboljšanje? Ako igrate s kineskom gumom s neporoznom spužvom na FH i/ili BH (npr. DHS Hurricane3 Neo), nanijeti dodatni sloj tuninga i ljepila, kako bi se guma malo “osvježila”.

Poboljsanje_Reketa

No, vrijeme prilagodbe i posljedice promjene reketa su različite. Igrači koji učestalo mijenjaju drva i gume, s vremenom steknu dodatnu prilagodljivost, pa se prije i naviknu.

P.S. Pogledajte FH gumu Ma Longa na kontroli reketa, ona sigurno NIJE nova, već ona na koju je navikao.

Ma_Long_Blade
Izvor: EmRatThich