Najbolje gume za 2021/2022

Kraj je kalendarske godine, pa je prilika da se navedu koje su to, po mišljenju neovisnih recenzenata, bile najbolje gume u 2021. godini. Kako je cijelo stolnotenisko tržište u stagnaciji i padu zbog pandemije Covid-19, nije za očekivati da će se neke znatnije promjene desiti i u slijedećoj stolnoteniskoj godini. Kako bi mišljenje bilo globalno i relativno objektivno, u goste su pozvana 3 recenzenta, iz različitih dijelova svijeta.

BH_Rubbers

Njemački igrač i bloger korejskog porijekla Nam Do o tome je snimio video, te je gume podijelio u 3 segmenta, za početnike, srednje i napredne. Nedostatak je što poznaje (preferira) 4 branda, konkretno Joola, XIOM, Victas i Butterfly, a zanemaruje npr. Tibhar i Gewo, koji imaju jednake ili bolje gume. U dijelu guma za početnike izdvojio je Butterfly Sriver, Victas V>11 Extra, Joola Rhyzen CMD i XIOM Vega Intro, a preporučene debljine su od 1.8 (1.7) – 2.0 (1.9). Za prosječne igrače preporuča XIOM Vega Pro, XIOM Vega X, Joola Dynaryz CMD i Butterfly Rozena, od 2.0 – 2.2, a za ponajbolje XIOM Vega X, Joola Dynaryz ZGR, Butterfly Tenergy 05, Butterfly Dignics 09c i Victas V>15 Extra u MAX debljini.

Japanski WorldTableTennis, normalno, preferira svoje brandove, s jednom iznimkom XIOM Vega Europe, a na listi su:

  1. Nittaku Fastarc G-1
  2. XIOM Vega Europe
  3. Butterfly Rozena
  4. Nittaku Fastarc C-1
  5. Butterfly Tenergy 05
  6. Victas V>15 Extra
  7. Yasaka Rakza7
  8. Nittaku Factive
  9. Yasaka MarkV
  10. Yasaka Rakza7 Soft

Vijetnamac EmRatThich, koji radi kao stolnoteniski trener u Francuskoj, listu je naslovio kao 10 najboljih backhand guma, a kako je “kineska” škola, na forehandu pretpostavlja neku tacky kinesku gumu, kao DHS Hurricane3 ili Friendship Battle II. Na listi su:

  1. Butterfly Tenergy 05
  2. Butterfly Dignics 05
  3. Butterfly Tenergy 64
  4. Tibhar Evolution MX-P
  5. Nittaku Fastarc G-1
  6. DHS Hurricane3 H38
  7. Joola Rhyzm-P
  8. Yasaka Rakza Z
  9. XIOM Vega Europe
  10. Donic Bluefire M-2

U povećem članku, iz gornjeg linka, možete pronaći i listu BH guma s najboljom kontrolom, spinom i brzinom.

P.S. Ovo je zadnji blog za ovu godinu, ukupno ih je bilo 46, što s obzirom na to da je prva polovica godine bila stolnoteniski “mrtva”, i nije tako loše 🙂 . Gdje bi bio kraj da je blog na engleskom, kada ga ovako, na hrvatskom, prate i najveći? Hja, čitanost bi bila barem 10 puta veća, razmisliti ću o tome!

Emratthich_Blog