Nemojte googlati!

Sada je 4 ujutro, pravo vrijeme za pisanje bloga. Ono je definirano prelaskom autora u 3. životnu dob, kada se po noći i ujutro misli čine najčišće. I tako, pomalo, iz objava blogova jednom dnevno, prešlo se u tjedno, a sada mjesečno. Odmah, na početku, moram napomenuti da naziv bloga nije motiviran odbojnošću prema novim tehnologijama, jer jučer sam montirao IP kameru, a znam ponešto i o kvantnim računalima, već lošim navikama naših rekreativnih igrača, dok su profići zaokupljeni “Halo efektom”. Što bi rekli, jednom Geek, uvijek Geek.

Početi ću s anegdotom. Prije neki dan, na jednom fakultetu, student je profesoru predao seminarski rad (koji je dio ispita) napisan ChatGPT-om, programom umjetne inteligencije. Na studentsku žalost, prevara nije uspjela, a on je, umjesto dobre ocjene, dobio disciplinsku mjeru. Zašto to pišem? Većini rekreativnih igrača spoznaju o reketu kojim trebaju igrati neće donijeti Google ili već spomenuti program umjetne inteligencije, već ljudsko znanje. Zašto? Koja je objektivnost ocjene nekog tko je probao 3 ili 30 guma, u odnosu na onog kojem je “kroz ruke” prošlo njih 300? Matematika je tu jasna, 100 ili 10 puta manja. Dalje, “objektivnost” svake recenzije je uvjetovana vremenom njenog pisanja, jer ista guma npr. XIOM Vega Pro sasvim je “drugačije” izgledala 2010., u odnosu na 2023. i usporedbom sa XIOM Jackyll & Hyde V (ulazi u asortiman). U međuvremenu se desila “sitna” promjena loptica iz celuloidnih u plastične. Kako možete vidjeti i shvatiti vještinu recenzenta, ako ga niste vidjeli kako igra? Dalje, autor, koliko god bio stolnoteniski vješt, ne može predvidjeti budućnost. Tko može znati da se sutra na tržištu neće pojaviti novi tuning koji će dići performansu gume za 20%? Na Pro-Tour-u nema profesionalca koji tako ne tretira gumu, jer bi bio inferioran! Da ne kažem koliko sam se sve naslušao gluposti o opremi po stolnoteniskim dvoranama, jer tamo je “moderno” znati sve o svemu. Još su gore video recenzije, jer su javne, sa 10 funkcionalnih grešaka. I, pitam ja prijatelja, stolnoteniskog oca, da li da autoru skrenem pažnju na to, a on mi kaže “Bolje nemoj, neće shvatiti, a još će i zamjeriti!”. I, tako vam internet postane “Garbage” kolektor, hrv. sakupljač smeća. Drugim riječima, treba znati koga, kada i o čemu treba slušati, sve ostalo je zloupotreba. Normalno, za sve stolnoteniske gurue, kritika i samokritika je dobrodošla, jer tko ne griješi? Ako mi želite ukazati na grešku, biti ću zahvalan, a to možete napraviti putem e-mail, WhatsApp, Viber, Messenger, SMS, MMS poruke, Facebook komentara ili na 10 drugih načina.

Od nekih igrača posebno je iritantno kada zovu za savjet (neki isto pitaju 2 ili 3 puta), a onda kupe kod drugog, jer je tamo 2 ili 3 € povoljnije. U tom slučaju se osjećam zloupotrebljeno i iskorišteno, a to nikom nije drago.

Uskoro (01.04.) izlazi i nova serija Butterfly guma Glayzer, pa će biti interesantno vidjeti što nam ona donosi, te financijski “apetit” branda.

Butterfly_Glayzer_2
Butterfly_Glayzer_1

Da drugi dio obitelji ne bi bio zakinut, webmaster i njegov najbolji prijatelj Ziggy, u tamo negdje dalekom Berlinu.

Bruno_Ziggy_Berlin

P.S. Još uvijek (2 mjeseca) se borim s prijateljevim dlakama, ali, nema veze, i on je dio familije. Upravo sam izvukao jednu iz mikrovalne pećnice!

P.P.S. Blog je lajkao Robert Palatinus, proizvođač vrhunskih drva OSP. Hvala mu, jer to znači da nije bez veze.

Palatinus_Robert