Nove koncepcije

Kao posljedica nedavnog ulaska u 3. životnu dob je i rano ustajanje, a vrijeme između 5 i 6 ujutro bude “najplodnije”, tada se javljaju nove ideje. Na ovaj blog me “nadahnuo” nedavni Messenger (telefonski) razgovor s jednim trenerom u Vojvodini. Čovjek je, misleći da će razgovor trajati 5 minuta, tražio gume za svoju djecu u klubu, iz grada koji mi je dobro poznat, jer tamo NISAM osvojio prvenstvo Jugoslavije u hokeju na travi (bivši sport). Prisjetio me, na tu jednu utakmicu došao sam s radnih akcija na Otoku Mladosti, tako da sam prvo išao brodom do Šibenika, onda autobusom do Trogira, zatim avionom do Beograda i na kraju vlakom do tog vojvođanskog grada. To bi se po zagrebečki zvalo “priličan štrapac”, a sve za ništa. Još su me, tijekom utakmice, palicom pogodili u zube, koji su se nakon toga prilično klimali 😉 . Morao sam ostaviti taj sport, cijelo vrijeme sam bio prilično istučen… Da se vratim na temu.

Tražene gume bile su legendarne DHS PF4, o čijoj povijesti možete pročitati u davnom blogu. Po čemu su one ušle u povijest? Pa, bile su “nenormalno” hvatljive, izgledale su kao ogledalo, tako da ste si mogli popraviti frizuru, a ispod njih je bila zalijepljena kao kamen tvrda plava spužva (blue sponge), najbolje su bile u debljini 1.5 mm. Slične su bile i od Friendship-a Super FX, ali one su imale sivu spužvu. Slučajno sam u svojoj kolekciji našao i jednu takvu, rabljenu. S takvom gumom, ako igrač nije bio “nervozan”, pa bacao reket, moglo se igrati 10 i više godina. Ne vjerujete? To je bila tadašnja kineska kvaliteta. Takvih guma više nema, jer su Kinezi promijenili tehnologiju proizvodnje.

Ali, kao i u svemu, na “vlast” je stupila Generacija X, koja ima sasvim druge životne vrijednosti od naših “pljesnivih”. Normalno, nisu oni nastali sami od sebe, podržani su tehnologijom koja je sveprisutna i sveobuhvatna. Pogledajte samo koliko se proširila upotreba mobitela, od onih prastarih Duncall-a, mladima je on sve, na njemu dnevno prosječno provode 4 – 5 sati, a neki i više od toga. Dođeš, slučajno, ispred osnovne škole i vidiš 4 curice koje se vraćaju doma, ali one ne pričaju, tek izuzetno, svaka ispred nosa ima svoj mob, eventualno komentira neki “društveni” događaj, razmjenjujući poruke i slike, pisane ili audio i/ili video snimke. To je taj “vrli” novi svijet koji je tema bloga!

Uh, već 3 pasusa uvoda, a još se nisam ni dotaknuo glavne teme. Nova tehnologija i koncepcija, normalno, nije zaobišla ni stolni tenis. U čemu se ona ogleda? Drva su sve brža, a gume hvatljivije, tvrđe i eksplozivnije. I, dok je, nekoć, za snažan i rotirani udarac trebao zamah cijelog tijela (Power from the ground), danas se on može postići samo korištenjem zgloba i podlaktice, BH flip je postao jedno od glavnih “oružja” stolnoteniske igre. To se najbolje vidi u igri našeg reprezentativca Tome (Tomislav Pucar), a začetnici te tehnike bili su češki igrači Korbel (banana flip) i Výborný.

Vyborny
Na davnoj slici reprezentacije Kampa Sadska u Češkoj, prvi je pisac i novi trener ekipe STARR – Varaždin, do njega kćerce, a zadnji Richard (Výborný).

Koja se to drva danas koriste? Od DHS-a, oni koji više vole drveni osjećaj, to je W968 (Hurricane Long V National), od branda Butterfly modeli Viscaria i Fan Zhendong, a od Stige tu su modeli Inspira i Cybershape Carbon. Koje su to gume? Od branda Butterfly modeli Dignics 05 i 09C, Gewo Nexxus i Codexx SuperSelect, XIOM Jekyll&Hyde. I, dok je nekoć Tenergy bio tvrdoće 36, Dignics je 40, a i gume DHS Hurricane3 “postaju” sve tvrđe i brže. S druge strane, proizvođači loptica ih sve manje “grešpaju”, tako da su sve glađe i primaju manje rotacije. I, sada ti dođeš sa nekom “puž” gumom, koja “kao” jako reže? Ali, rotacije ima upola manje nego prije, a sporost ostaje. I ti novi klinci, s novom tehnikom flipa, dignu tu sporu lopticu iznad mreže i torpediraju te. Pa sad’ ti vidi… I sam DHS, originalni proizvođač gume PF4, to je shvatio, ‘oš ti Kineza učit’ stolnom tenisu, pa su gumu “izmijenili” u PF4-50 (blog Gumene mjene I). Hvatljivosti (tacky) ima upola manje nego prije, jer samo usporava gumu, a ne pridonosi ničemu, a ispod je zalijepljena crvena tensor (porozna) spužva, za veću dinamiku. U DHS-u to je cjenovno i efikasnošću početnička guma.

DHS_PF4-50

Nemojte se okretati prošlosti, već smjerno gledajte u stolnotenisku sadašnjost i budućnost. To što je valjalo nekoć, više ništa ne valja, ostaje tek uspomena na neka davno izblijedila vremena. I, tako se razgovor koji je trebao trajati 5 minuta, protegnuo na 2 sata. Da li sam uvjerio sugovornika? Ne znam, ali bilo je u najboljoj namjeri, šteta da djecu od početka navikava na staro i loše. U stolnom tenisu “stvari” su jednostavne. Ili si brz ili si mrtav! U razgovoru je iskrsnula još jedna “pojedinost”. Trener je kod odabira guma za nove igrače konzultirao i njihove roditelje! Što oni znaju o tome? Ništa. I ne trebaju, jer će samo donijeti pogrešne odluke. Što su roditelji dalje od dvorane, to bolje. To je stvar struke, a ne ljubavi prema djeci. Na žalost, sva ta oprema postaje sve skuplja i dok je Butterfly Tenergy imao cijenu od cca. 60€, najnovije njemačke gume iz ESN, koje su bolje, su već iznad te cijene, a perjanicu još uvijek čine Dignicsi po 80€. S malo novaca ne možete dobiti kvalitetnu gumu, a i drva slijede istu “logiku”.

P.S. Nedavno me stolnoteniski prijatelj pitao zašto sve ove blogove ne skupim, organiziram i objavim u knjizi? Objasnio sam mu da, kao u socijalizmu, ljudi više ne kupuju knjige na metre, pa stavljaju u regal, bitna je bila (da se uklapa) boja korica, a ove papirnate imaju vrlo malo kupaca i čitatelja. Danas je glavni medij digitalni, na društvenim mrežama, a i ekološki je prihvatljiviji, jer ne troši papir, već vrlo malo el. energije, taman toliko koliko treba za napajanje ovog mog Lenovo računala.

P.P.S. Treba znati roditi se, živjeti i umrijeti, sva 3 dijela su ravnopravna, a ne zaobilaze nikog i ništa. I, tko je danas mlad i napredan, sutra to više neće biti. Prema tome “Carpe Diem” (iskoristi dan)! Nadam se dan završiti uzvikom “Kup je naš!“.

Kup_je_nas_2