Nova generacija guma

Hm… Malo sam razmišljao kako se osjećaju recenzenti mobitela. Nezgodno! Zašto? Pa, stalno izlaze modeli, svaki je “noviji” od onog starog, a mijeni kraja nema. I oni cijelo vrijeme trče, a traka na kojoj to rade se samo, svakim danom, sve više ubrzava, cilja nigdje, u stvari je svakim korakom sve dalje. Dokle tako? Lako je bilo nekoć kada su se prodavale ciglice, tipa Nokia 3310, koje su bile “zakon” 10 i više godina, mogla se mijenjati samo maska, pa umjesto plave imati crvena, žuta… Slično je i u industriji stolnoteniskih guma. Mobitelu Nokia 3310 odgovarale bi gume Butterfly Sriver, Yasaka Mark V, Donic J.O. Waldner. Onaj tko danas kupi takav mob ili gumu sigurno je pogrešno izabrao. U tom slučaju, to “na dušu” ne ide kupcu, jer on često ne zna, već prodavaču, koji ga, prije kupnje, mora barem 3 puta upozoriti da se s tim mobom može samo zvati i primati (slati) SMS poruke, nema novih aplikacija WhatsApp, Viber, Facebook, Youtube, Google, navigacije… I, onaj tko je koristio stari mob, kada u ruke uzme novi, a iskren je prema samom sebi, shvati koliko je svojom staromodnošću u međuvremenu izgubio.

Prestat ću o mobitelima i definitivno se posvetiti stolnoteniskim gumama. S ovih stranica razvidno je da postoje 3 “ozbiljna” izvora, dok su svi ostali marginalci:

  • kineske gume, poluhvatljive, na tradicionalnoj kompaktnoj (DHS Hurricane3, Friendship Battle II, Dianchi D) ili modernijoj tensor spužvi (DHS Hurricane3-50), u različitim kvalitetama – komercijalna, provincijska i nacionalna (plava), debljine od 2.10 – 2.20, različite tvrdoće od 37 – 41.5;
  • Butterfly gume, gdje je klasik Tenergy, u 2 tvrdoće, klasičnoj (36) i mekšoj (32 – FX), 3 debljine (1.7, 1.9 i 2.1) i odnosom brzine i spina (modeli 05, 64, 25, 80 i 19), te nova Dignics, na tvrđoj spužvi 40, a s 4 modela (poluhvatljivom 09C, te klasičnim 05, 64 i 80);
  • gume iz njemačke tvornice ESN, koja sama ne brendira gume, što znači da nije moguće kupiti gumu s navedenim imenom, već ih prodaje drugima (Tibhar, Joola, Gewo, XIOM, Andro, Nittaku, Stiga, Donic, Yasaka…).

Sada ću se usredotočiti samo na 3. izvor (ESN), jer u 1. (kineske gume) se malo toga mijenja, a o 2. Butterfly Tenergy i Dignics je već pisano, aktualna “zvijezda” je model 09C. Da bih predočio mijenu ESN-a, iako je prepoznatljiva kod svih brendova, usredotočit ću se na Donic. Zašto? Jer su već iz naziva gume vidljive njene karakteristike, što kod drugih (npr. XIOM) nije očito. Držat ću se samo glavnih linija, napravljenih za plastične loptice, a neću ići u predaleku prošlost. Vrijedi pravilo da su novije gume dinamičnije i skuplje od starijih, u liniji gume imaju isti ili sličan topsheet i tehnologiju, a “podržane” su 3 ili više tvrdoća spužvi. Cijene ESN guma su oko 20% niže od pandana iz Butterfly-a, a kvalitetom zadovoljavaju rekreativne i profesionalne igrače.

  • Bluefire serija ima standardnu debljinu topsheet-a i spužve, u linijama M – za više spina i JP – za više brzine, s 4 tvrdoće spužve. Gume su pogodne za rekreativne igrače srednjih i viših igračkih sposobnosti. Njima odgovarajuće su XIOM Omega V, Gewo Hype, Stiga DNA Pro…
  • BlueGrip su poluhvatljive gume, znači da daju više rotacije, a manje brzine, kao Gewo Codexx i Stiga DNA Dragon Grip.
  • Bluestorm je serija napravljena na ideji Micro Layer, za veću dinamiku, sa smanjenom debljinom topsheet-a za 0.1 mm, te spužvom do debljine 2.3 mm, kao XIOM Omega VII, Gewo Nexxus, Stiga DNA Platinum.
  • BlueStar se nastavlja, u spužvi je “sadržana” još veća količina energije, kao Gewo Nexxus SuperSelect i XIOM Jekyll&Hyde.

Gewo je nastavio još i dalje, i to modelima Codexx SuperSelect Pro 53 i 55, koja kombinira opcije BlueStar i BlueGrip, a kao direktna konkurencija Butterfly Dignics 09C, znači ultra dinamično i poluhvatljivo. Koliko će biti tržište za takve gume najbolje će pokazati vrijeme, jer, kao u Pirelli reklami “Snaga, bez kontrole, ne znači ništa”.

Pirelli

Čemu ovo sve služi i što to znači za rekreativnog igrača? U pravilu, kada netko nema jasnu ideju s kojom gumom bi igrao, slijede mu 2 “neobična” pitanja. Koliko godina imate? Godine bitno determiniraju brzinu igrača i njegov krajnji domet. Koliko često planirate igrati? Za efikasno korištenje guma iz navedenih serija potrebno je igrati minimalno 2 – 3 puta tjedno. Samo kao ilustraciju, igrač koji je kao junior igrao TOP12 smatra da za optimalno korištenje gume Butterfly Tenergy ili Donic Bluefire M1 treba trenirati svaki dan. Drugim riječima, što “jača” guma, potrebna je veća vlastita tehnika i dinamika, inače guma igra protiv igrača koji je koristi, ona sama neće ništa stvoriti, već je treba optimalno “upariti” s igračem i drvom. Npr. gume iz serija Gewo Nexxus SuperSelect i Gewo Codexx SuperSelect izbor su za sam vrh rekreativnih igrača, te profesionalce, mlade i brze. I, za kraj, jedna napomena. U novom svijetu 2 najprodavanije gume Butterfly Tenergy i Tibhar Evolution MX-P već su stolnoteniski starci i tehnološki prevaziđene.

Gewo_Codexx_Pro_55_SuperSelect

OPREZ! Ne koristite gume Gewo SuperSelect ili XIOM Jekyll&Hyde ako niste školovani igrač, mlad i brz, u treningu.

Kao dokaz navedene tvrdnje pogledajte završnu tablicu Sokaz igrača 1. lige. Igrač pod rednim brojem 4. igrao je s novim gumama XIOM Jekyll&Hyde V 47.5, čak i legendarni Pongi i Kašo su iza njega, oba su se okušala među profesionalcima u hrvatskoj Superligi! Znači, to je maksimum za rekreativnog igrača, sve iznad toga je za profiće, s minimalno 1 – 2 treninga dnevno.

Sokaz

Za kraj Gewo marketing, tj. kako oni “objašnjavaju” najnoviju generaciju guma.

P.S. Sumnjam da itko više može reći da nema dovoljno energije u gumi, tim više kada se “doda” malo tuninga

Tuning_Haifu_National