Lamentacije o drvima

Jučer sam dobio mail slijedećeg sadržaja:

Sent: Friday, May 23, 2014 11:02 AM
To: rama@inet.hr
Subject: Uradi sam reket za stoni tenis

Gospodine Mladene,

Pozdrav iz Niša. Kako ste, šta se radi tamo? Boravio sam u Zagrebu godinu dana kao vojnik, 87-88, lep grad i meni je bilo lepo, ostale su mi fine uspomene.

Čitam vaš blog o stonom tenisu i baš me je obradovao, saznao sam puno lepih stvari, vi ste to temeljno i opširno napisali. Poslednjih meseci se više interesujem za stoni tenis, iz dva razloga: prvi je da bih igrao, a drugi je da nešto zaradim. Ja sam nekadašnji džudista koji se (malo) ugojio, jedino mi stoni tenis odgovara za rekreaciju, može i bicikl i plivanje, za ostalo sam težak.

Da skratim, sa vašeg bloga sam naučio najviše. Možda i previše, pa sam sad u nekoj konfuziji.

Prvo, želim da napravim reket za sebe kojim ću da igram narednih godina. Počeo sam da eksperimentišem, pa sam shvatio da sam malo mator za eksperimentisanje. Imao sam neko Joola drvo Play-Off, bila je Friendship 729 na FH i nešto na BH. Stavio sam Juic Nanospin II na FH i Joola Energy Extra na BH. Juic mi leže kao budali šamar, a Joola manje-više. Onda se klinac popali da trenira, pa mu dam taj reket, a za sebe kupim Stiga Offensive Classic Carbon, Rakza7 i Rakza7 Soft. U principu je to bilo OK, ali mi nikako ne odgovara konkavna drška kod Stige. Prodam drvo, pa kupim Andro Carbon Light OFF+ i prelepim gume. Drvo izmerila žena na digitalnoj vagi, sa celofanom 66 grama! Geometrija drveta mi odgovara, čak i čitava kombinacija, jedino mi slabije ide rezanje, brz je reket.

Vi ste vrlo lepo opisali kako ste svojoj ćerki napravili reket. Mislim da bi baš takav i meni savršeno odgovarao.

Pitanje broj 1: šta mislite o kombinaciji Butterfly Timo Boll Spirit, BTY Tenergy 05 FH i BTY Tenergy 64 BH? Ili BTY Tenergy 80 na BH? Znam da ima vrlo sličnih varijanti od drugih proizvođača, ali ovo bih lako prodao ako mi ne odgovara. Da li imate sve to na lageru i da li šaljete u Srbiju autobusom, konkretno Niš? Ima direktna linija. U Beogradu ima neko kobajagi Butterfly predstavništvo, međutim, dosta ljudi tvrdi da prodaju neka drva iz Mađarske itd., pa ko velim, čovek koji ima tako lep blog ne može da prodaje lažnjake. Kod ovih je cena €95 za drvo i po €55 za gume. Koja bi bila vaša cena?

Idemo dalje. Ovoliko se nisam dopisivao ni sa devojkama.

Posle silnog čitanja foruma, gledanja Youtube-a i ostalog, rešim ja da sam napravim drvo. Stavim tri sloja furnira od rebrastog javora i dva sloja od paduka. Dršku napravim od drena. Između slojeva staklena vlakna, sve zalepljeno običnim lepkom za drvo. Ispade daska, Palatinuš bi mi pozavideo. Teška, 106 grama. Zalepim neke Joola UP skoro nove i oderem jednog sa Stigom, Andro Rasantom i Andro Hexerom. Hehehe. Zlurado zadovoljstvo. U rukama Mandušića Vuka…

Tip je toliko poludio da je odmah kupio reket za €30. Ispričao i pokazao drugom tipu (taj drugi je Joolin maneken, koristi gume Joola Phenix i drvo Joola Kool), pa taj drugi odmah naruči drvo. Javi se još njih, trenutno imam 9 narudžbi, strašno, ne mogu da postignem.

Zbog toga sam odlučio da napravim jedno 1000 komada i da ih prodajem po €10. E sad nastaju muke i nevolje. Prvo, ne mogu da budem veći Kinez od Kineza. Drugo, karbon može da bude problem. Treće, ne mogu da obezbedim baš mnogo različitih modela. Četvrto, trebalo bi da budem specifičan i prepoznatljiv. Peto…

Odlučio sam da koristim drvo sa naših prostora, lipu ili zovu (ne znam kako vi kažete za zovu, možda bazga) za ispunu, srednji deo, a neke tvrđe furnire za spoljni deo, recimo orah ili slavonski hrast. Možda bagrem, vrlo je žilav, a lako može da se nađe. Probaću i johu za ispunu, probaću i jasiku (trepetljika). Samo da obezbedim da drvo ne pređe 90 grama, ne verujem da ću uspeti manje bez balse, ali balsa nije sa naših prostora. Ili neki mekši furnir za spoljni deo, nešto slično hinokiju, mislim da naša smreka ili jela nije ništa lošija.

Razmišljam o tri modela, neki DEF, ALL i OFF. Najviše da budu zastupljena OFF drva, mislim da se najviše kupuju. Mada se bojim da neću uspeti da pravim više modela, za to treba kapaciteta.

Pitanje broj 2: kako se uopšte MERI da li je drvo DEF, ALL, OFF-, ALL+ itd.? Da li postoji neka EGZAKTNA metoda ili se radi o subjektivnom osećaju?

Pitanje broj 3: koji bi postotak drva trebalo da ima konkavnu dršku, a koji ravnu? Vidim da se najviše traži konkavna, ali je malo teža za proizvodnju.

Pitanje broj 4: da li da lakiram glavu reketa, kao Stiga?

Pitanje broj 5: da li da pokušavam sa BURN tehnikom?

Iz iskustva znam da sve što se napravi i lepo se upakuje, može da se proda. Možda i strancima, mada je problem sa PayPal uplatama kod nas, za sada jedino možemo da kupujemo. Napraviću sajt, izazvaću hajp.

Možda je bolje da se zadržim na jednom modelu, koji bi bio vrlo sličan Butterfly Primorac. Kažu da je to najprodavanije drvo? Hiljadu komada po €10, €10000. Lepa cifra. Sa cenom izrade do €1000. Još samo da se napravi (manji problem) i proda (veći problem).

Pitanje broj 6: da li znate tačan sastav BTY Primorac drveta?

Biće i mali problem da se obezbedi unificiranost drveta, pre svega težina, ali ste vi napisali da je to problem i kod velikih proizvođača. Inače, vrlo sam precizan, možda i preterano (poskupiće i usporiće proizvodnju) tako da će svako drvo da izgleda lepo i možda skupo. Ako se i dalje mlatim, mogu da mu dam i neko ime, recimo Balkan’s Blade, Tesla, Tata-mata, Karakondžula i sl., mašte mi ne nedostaje 😉 Serijski brojevi obavezno, evidencija prodaje obavezno.

Pitanje br. 6: možete li / hoćete li / imate li vremena da mi pomognete sa par saveta? Pa kad napravim nultu seriju, da vam pošaljem / poklonim da je probate i date svoje mišljenje?

Pitanje br. 7: ŠTA VI MISLITE O SVEMU OVOME?

Nadam se da vas nisam udavio ovolikim pisanjem i da ćete mi odgovoriti što pre. Veliki pozdrav iz Niša.

Pozdrav.

ODGOVOR ———————————————————————————–

Dva puta sam pročitao tvoj mail. I odgovoriti ću ti kratko.

Guo YueHua je bio dvostruki pojedinačni svjetski prvak u stolnom tenisu i 3 puta momčadski. Kakve on veze ima? E, pa sada je hit u HR drvo GuoYueHua Low Carbon Life sa njegovim imenom i njegovim dizajnom. Drvo je carbonsko, vrlo dobre kvalitete, bivši prvak Sokaz-a (rekreativne lige sa 1200 igrača u Zagrebu) igra sa njim. A drvo prodaju 3 stvari : IME, kvaliteta i cijena. Ako ti imaš ime „jače“ od dvostrukog svjetskog prvaka, bolju kvalitetu i nižu proizvodnu cijenu, tek ONDA JE TO POSAO ZA TEBE.

Na žalost, ne bih ti preporučio ni kombinaciju Butterfly Timo Boll Spirit + 2x Tenergy za tebe. Jedino što je sigurno je da ćeš na njemu izgubiti novac. Čim izrežeš gume one vrijede pola početne cijene. Moja kćer, koja igra sa sličnom kombinacijom, ima 19 godina, nema viška kila i igra 10 godina, veći dio vremena svaki dan. Što uzmeš „jači“ (čitaj: brži) reket, lošije ćeš s njime igrati. Prema tome, najbolji reket je onaj koji je približan tvojoj trenutačnoj brzini i tehnici.

LP

—————————————————————————————————-

Jedan od mojih poznanika “kreativno” je pristupio drvima. Prvo je, sa strane drški, lijepio neka uha, kao poboljšavaju grip. Odustao je od toga i kupio drvenu dasku za rezanje, dimenzija približnih stolnoteniskom drvu. Nalijepio je gume na dasku, igra sa njom službene mečeve i nema ništa lošije rezultate nego prije.

Prije 6 – 7 godina gledao sam meč između trenera u klubu, koji je tada bio i profesionalni igrač u njemačkoj ligi i tadašnjeg perspektivnog mlađeg rekreativnog igrača, sada pomoćnog trenera u istom klubu. Glavni trener igrao je samo sa drvom, bez guma, a rekreativni igrač sa svojim reketom sa gumama. Normalno, trener je dobio.

Ja sam osobno na putu prema DOLJE. Igrao sam sa XIOM Magellan-om (ALL+), pa sam nakon jedne utakmice prešao na Stiga Rosewood NCT V (OFF). Onda sam malo usporio na Stiga Infinity VPS V (OFF – OFF-). Kako igram sa MAX gumama, previše toga sam prebacivao preko stola, a shvatio sam i da mi brzina nije važna. Dapače. Što više brzine, manje spina! A, na “brzu” loptu svi stignu postaviti blok. Prema tome, spin je važan. Pogotovo, ako postoji odstupanje od standardnog. Ide spora, kratka lopta prema tebi, ostaviš reket otvorenim, ne “pritisneš” ga tijelom  i još dodaš zglob u bloku da preleti mrežu. A, ono toliko spina, loptica preleti stol za metar. To je TO! Na sporom drvu loptica ostaje dugooo na gumi, što rezultira ekstremnim spinom. Sada sam uzeo najsporije drvo Stiga Ulf Bengtsson (ALL-), staro 40 godina, DHS Hurricane3 Neo National H40 Blue Sponge 2.10 na FH. Ako bude presporo slijedi njegov vršnjak Stiga Kjell Johansson (ALL).

Na prve 2 slike su drva za učenje tehnike, koja olakšavaju brzu promjenu iz napada u obranu, te prilagodbu igračima sa bivšim penhold u shakehand grip. Prvo drvo je u serijskoj proizvodnji firme Sanwei, drugo je izrađeno u manufakturi Sovietawards (Litva):
Sanwei_Learning_A9.jpg
Sovietawards_Curve.jpg

Na slici je drvo za pistol grip firme Sanwei:
Sanwei_Pistol.jpg