XIOM – nove tendencije

Započeti ću sa slavnom Ciceronovom rečenicom u prvom govoru protiv Katiline: “O tempora, o mores !”, u prijevodu “Čudnih li vremena, čudnih li običaja !”.

Za ovaj blog kriv je Njofra iz Niša iz prethodnog posta, koji bi kao radio neka drva pod kodnim imenom “Karakondžula” (taj mi je naziv “najbolji”). Već zamišljam svog prijatelja čokljavca, koji ljetuje na Zlarinu, kako sa Karakondžulom u ruci po cijelom stolu BH chop-a. Prema tome, molim prvi primjerak za njega.

I odem na XIOM stranice, i evo što sam lijepoga našao.

Novi katalog guma za 2014. Zgodno mi je što sam na nekom forumu pročitao da je tehnologija za izradu stolnoteniskih guma za plastične loptice preuzeta iz proizvodnje automobilskih guma. Plastične loptice su glatkije od celuloidnih, gume moraju biti mekše i imati jači grip, te su koristili znanja za proizvodnju zimskih guma, koje se koriste u rally natjecanjima u vožnji po snijegu i ledu.

XIOM_2014_Rubber.pdf

Za shvaćanje što je važno kod ocjene guma i drva i što izabrati za vlastiti stil igre vrlo poučnim mi se čini XIOM tablica guma i drva.

XIOM_Rubber_Blade_Chart.pdf

Ono što NISAM očekivao je “brdo” novih drva. Uveli su i nove drške, kao Stiga, uža konkavna FL (Stiga Master) i šira konkavna WFL (Stiga Legend). Iz toga je očito da ciljaju na globalno tržište, jer većina “kosookih” ima manju ruku. Dalje, u proizvodnji drva koriste tehnologije ZEPHYLIUM® (Thermoset liquid crystalline polyoxazole fiber), XCARBON® (Carbon graphite fiber for plywood) i JOINTLESS® (One piece veneer without material – saving joint fabricated structure). Uz nova drva je i oznaka “Plastic Ball Specialized”, što znači da nove, plastične loptice smanjuju osjećaj, a to se nadoknađuje novom tehnologijom.

Plastic_Ball_Specialized.jpg

3 su nove serije:

  1. XIOM Vega (Pro i Euro), koje su već ovdje najavljene, sa ZEPHYLIUM® i XCARBON®;
  2. XIOM Omega (Tour, Pro i Euro), bez carbona, SAMO DRVO;
  3. XIOM CYX (Tour, Pro i Euro) sa ZEPHYLIUM®, bez XCARBON®.

XIOM_Omega_Tour_Drvo.jpg

Mili Bože, tko će sve to probati? Detalji se mogu naći na:

www.xiomtt.com

U svijetu drva ima još jedna tendencija. A, to su laka drva (80 – 85 g). Gume su relativno teške (Butterfly Tenergy), gdje je, sa ljepilom i tuningom, svaka 50 – 55 g. Uz drvo od 92 g, dobije se ukupna težina reketa od 190 – 200 g. S takvim reketom teško je BH flipati. Prema tome, brzina, uz smanjenu težinu, tvrdi završni furnir (sloj) je MUST.

Netko je u svemu tome LUD. Ili XIOM, koji je izdao sve te nove gume i drva za plastične loptice, ili Butterfly, kojeg se to ne tiče. Vrijeme će pokazati … Ali, ako je Buttefly pogriješio, završiti će kao Nokia, koja je “previdjela” Android. I sada je više NEMA.