Kineski pristup

Kinezi su 100% u stolnom tenisu, što rezultira inovacijama. CCTV5 (Kineska nacionalna televizija) i Fakulteta za sport iz Pekinga, Katedra za stolni tenis razvili su statističke metode praćenja servisa, prijema, napada na 3. loptu, bloka … Prikupljeni podaci se analiziraju, primjenjuju u televizijskim prijenosima, te doprinose unapređenju tehnike i taktike igre.

Jedna od značajnijih novosti je u prijemu servisa, gdje se više ne igra kratko – kratko, već se servis odmah napada BH flip-om, sa 70 – 80% stola. Normalno, igrač koji BH flipa na kratku FH loptu mora imati vrlo brze nogice da se nakon udarca vrati u početnu postavu. Servira se side spin ili spin, sa oduzimanjem brzine, tako da loptica padne 2 puta na stol, u sredinu ili na FH stranu, na što otpada 85% servisa. Evo statističkih podataka iz meča sa WTTC u Parizu 2013. Ma Long – Timo Boll:

Service_placement_Ma_Long_vs_Boll.jpg

Sjećam se i jedne priče svog “manekena”, koji je igrao za hrvatsku reprezentaciju na OI 2008. u Pekingu. Ušao je u stolnotenisku dvoranu, na 4 kata, na svakom po 60 stolova. Znači, istovremeno u dvorani na 240 stolova 480 igrača, na svaka 2 stola 1 trener, ukupno njih 120. Can you believe it ?