Imperial

Sjećam se na EVTTC 2009. u Poreču mnoštva Nijemaca 60+ u Imperial oblekici. Djelovali su malo OLD FASHION.

Imperial.jpg
Marburg.jpg

Firma Imperial je osnovana u Marburgu, Njemačka 1947., šef je Reinhold Schütt. E, sada kada to znamo, lako je povezati i maloprodajnu prodavaonicu Schütt-Spezialversand.

U stvari, to je priča koja je već djelimično ispričana o brandovima u Njemačkoj, gdje iza njih stoje maloprodajne i veleprodajne prodavaonice (blog: Donic, Andro, Gewo). Samo, dok su se oni orjentirali na plasman novih tensor guma iz ESN-a, Imperial brandira i prodaje kineske gume. Ali kakve? Tu je “kvaka”! To su kineske gume kakvih više nema, koliko je meni poznato čak ni u Kini. Gume su tacky kao iz prve generacije Friendship-a i DHS-a, izgledaju kao ogledalo, u odsjaju gume možeš si popraviti frizuru. Prije neki dan pogledao sam reket jednog od najpoznatijih Sokaz-ovaca, legende, pobjednika mnogih pojedinačnih turnira. Znati će svi o kome se radi, jer ga karakterizira specifičan glas i to da u svom ruksaku, kojeg ima uvijek uza sebe, nosi odgovarajuću količinu hrane i pića za gablec cijele ekipe. Na starom drvu China 7-slojeva, na BH je zalijepljena guma DHS PF4, koja, iako je nalijepljena prije 3 godine, izgleda kao nova. Mijenja je svakih 6 – 7 godina. TO JE STARA KINESKA KVALITETA, koje na žalost više nema. Imperial prodaje još uvijek takve gume. Vrijeme je za njega stalo prije 2000. godine. Takva su mu i drva, sa smanjenom glavom, jer je u standardu 38 mm loptica dosta drva imalo veličinu glave 152 mm (npr. Butterfly Jonyer-H). Današnje standardne dimenzije su od 155 (Stiga) do 157 – 159 mm (Butterfly). I odjeća je staromodna, veliki izbor klasičnog i brzog ljepila koje je zabranjeno 2008.

A, čemu onda cijeli ovaj blog? Za natjecatelje nema baš smisla. Ni za moderne rekreativce. Ali za one koji nisu najtalentiraniji, najbrži, najeksplozivniji i sl. (kao ja) dobar je izbor Imperial gume na BH, posebno sa spužvom od 1.0 – 1.5 mm, pa reži – pili, blokaj, chopaj, povuci meki rotirani spin. Gume su nezgodne, jer loptica “stane” u zraku od backspina, često padne 2 puta na stol, pa protivniku omogućava napad samo flip-om, a ne i spinom. Kod bloka, koji mora biti aktivan, znači ne samo postaviti rukicu, lopta leluja prema protivniku. Mali broj igrača se u igri susreće sa takvim materijalom. Pogodili ste, i ja sam jednu takvu nalijepio na BH – Imperial China Orange Sponge 1.5 crna, pa sada eksperimentiram na “zamorcima” u dvorani shopping centra Prečko. Spužva je “kameno” tvrda, kod ravnog udarca (kontre ili bloka) razvija specifičan zvuk “Pok, pok …”. A, ta je  sa H42 još i mekana prema Imperial China Classic H43 – H45, sa kineski plavom spužvom, poznatom kod DHS-a (PF4), Friendship-a (Super FX) ili Globe-a (999 National). Za test me čeka još jedna Imperial Cyber Tacky Japan Medium 1.5 crvena na limun žutoj spužvi. Gume crne boje na spužvi od 1.0 su vjerojatno brutalne.

Specijalka, popis Imperial guma, jer njihovog kataloga nema na netu: Gume_Imperial.pdf.

OPREZ ! Ako na turniru igrate sa Imperial gumom, mogu Vam zabraniti nastup zbog ITTF pravila o dozvoljenoj refleksiji svjetlosti. Za Sokaz to i onako nije važno, tamo je sve dozvoljeno. Eventualno, dobronamjerno, možeš uputiti protivnika da stavi sunčane naočale.