Trošenje backside guma

Na današnji blog “nadahnule” su me gume koje je nedavno, za probu, nalijepio moj suigrač. Radilo se o gumama nove generacije Tibhar Evolution EL-P (srednje tvrda). Gume su bile potpuno mat, znatno su izgubile površinski grip, očito, došlo je do oksidacije kaučuka od kojeg je napravljen topsheet. Jučer sam od kolege pregledao slične gume Tibhar Evolution MX-P (tvrda), nakon 6 mjeseci svakodnevnog igranja, i bile su u znatno boljem stanju. Neke gume se izuzetno brzo troše, npr. Joola Energy X-tra, Andro Plasma … Mjesec dana su OK, drugi mjesec su prihvatljive, nakon toga su za smeće.

Općenito, trošenje backside gume, manifestira se na 3 načina:

  1. oštećenje spužve, posebno mekane do H42,5, pri čemu pipci topsheet-a “ulaze” u spužvu, što se vidi na način da se na određenom području gume, najčešće u sredini, pipci znatno jasnije vide nego na ostalom dijelu gume ;
  2. trošenje površine topsheet-a, posebno onih koji su mekani, na način da je na dijelu kojim se najviše udara loptica guma mat, dok je na ostalim dijelovima sjajna. Prolaskom prsta preko gume osjeća se da je na potrošenom dijelu grip (površinska hvatljivost) gume znatno manji nego na ostalim dijelovima ;
  3. oksidacija cijele površine gume, osim na dijelu na kojem se drži prst, što rezultira smanjenim površinskim otporom (grip-om).

“Potrošene” gume su brže od novih, ali sa značajno smanjenom rotacijom. Nadalje, uslijed istrošenosti dolazi do nekonzistentnosti udaraca, posebno onih tangencijalnih (spin i rez).

Što se tu može napraviti ?

  1. nakon svakog igranja gumu poprskati destiliranom vodom i očistiti dlanom, a svakih 10 igranja sredstvom za čišćenje guma, bolje na bazi ulja, nego alkohola ;
  2. nakon sušenja, na gumu pritisnuti odgovarajuću zaštitnu foliju ;
  3. povremeno na gumu nanijeti posebno sredstvo za vraćanje grip-a gumi, poput Falco Life Expander, Revolution No.3 Cleaner ili Reach Wash.

Svakako, na topsheet se NE SMIJU nanijeti agresivna sredstva o kojima ima članaka na internetu, poput jestivog i/ili maslinovog ulja, benzina, terpentina, razrjeđivača … U pravilu, takva sredstva privremeno, u vrlo kratkom periodu, donesu odgovarajuće poboljšanje, ali TRAJNO i NEPOVRATNO oštete gumu.

Reach_Wash.jpg

P.S. “Zgodna” je ova kineska firma Reach, na svakom proizvodu, nezavisno od naziva i funkcije stoji isti opis, a njihova web stranica www.tjreach.com uopće ne postoji.