ITTF lista guma

ITTF_Racket.jpg

ITTF objavljuje listu dozvoljenih guma na:

ITTF_Lista_Guma

Lista se obnavlja svakih 6 mjeseci, a tekuća je od 07.2014. – 12.2014. Sa iste stranice popis je moguće preuzeti i u PDF datoteci. Momentalno je prijavljeno 112 proizvođača guma.

Proizvođači prijavljuju nove gume na listu iako se još ne proizvode. Zato je popis katkada dobro provjeriti da se ustanovi koje to gume dolaze. Evo, za XIOM na popisu su neke nove MUV* u verzijama Prospin, Eurospin, Hyspin i Vspin (op.a. naknadno sam saznao da su to gume za XIOM-ove tvorničke rekete, prema tome, treba ih zanemariti). Gume se brišu sa liste kada proizvođač ne plati naknadu za njihovu ponovnu registraciju ili ako je naknadno ustanovljeno da ne odgovara minimalnim tehničkim zahtjevima (npr. otpor). Znači, stvari se mogu okrenuti i ovako. Kupiš gumu koja je na tekućoj listi ITTF-a, naučiš s njom igrati, proizvođač ne plati naknadu ITTF-u i na slijedećoj listi gume NEMA. To će se rijetko desiti kod euro/japanskih i vodećih kineskih proizvođača, ali kod manjih kineskih je to uobičajeno, npr. guma Darker VLON-S iz bloga Svaštara. ITTF ne naplaćuje samo prvo testiranje i objavu, već “reketira” proizvođače svakih 6 mjeseci, valjda je to neko učešće u dobiti. Ima još. Ne objavljuju se gume koje su “ispale” sa liste, kao i one koje imaju svoju prvu objavu, već to svaki puta sam moraš provjeravati usporedbom sa prethodnom. Za one koji su lijeni posjetiti službenu ITTF stranicu, ovdje je objavljena zadnja lista LARC (LIST AUTHORISED RACKET COVERINGS) N° 35A:

LARC_35A.pdf

Darker.jpg
Darkerove gume VLON-S serije V i D “izbačene” sa ITTF liste.

Drva se ne registriraju kod ITTF-a, već vrijede pravila da moraju biti ravna i tvrda, bez obzira na veličinu i težinu, a 85% mora biti izrađeno od prirodnog drva.