OSP Musko

Prvo, malo povijesti.

OSP_History
Drvo OSP Musko dizajnirao je i proizveo Robert Palatinuš u firmi OSP (Oldstiga Palatinuš) za prvaka Madžarske iz 2010. Petera Muska. Na slijedećem videu je njegov meč protiv reprezentativca Srbije Marka Jevtovića:

Sada malo o recenzentu, tzv. “manekenu”. Za razliku od Petera Muska, koji je izraziti backhand-aš, on je izraziti forehand-aš. Evo jednog od njegovih zadnjih mečeva protiv Filipa Ćipina sa 1. susreta finala Play-Off-a 2014. (GSTK Zagreb – STK Dr. Časl):

Toliko za uvod. A, sada idemo iznijeti podatke o drvu OSP Musko i razmišljanja “manekena” o drvu.

OSP_Musko
OSP_Musko_Scale
OSP_Musko_Handle

Drvo OSP Musko (čitaj: Muško) ima 7 slojeva, od kojih je završni sloj ORAH, teško je 93,4 g, debljine 5,97 mm, sa Master drškom (uža konkavna, kao kod Stige). Drvo dolazi u kartonskoj kutiji sa certifikatom o originalnosti, putovnicom sa svim podacima o drvu, kako bi se brzo mogla izraditi kopija i komadom završnog furnira za popravak oštećenja (to još nisam vidio). Interesantno, označena je i orijentacija grip-a u položaju Neutral, a još ima FH i BH. Cijena drva je od €95.00 – €105.00, što je konkurentna cijena za model iz PRO serije drva, poput Butterfly Timo Boll ALC €129.90 ili Stiga Rosewood XO.

Recenzent je do sada igrao pretežno sa drvima Stiga Clipper, Avalox P700, Stiga Rosewood NCT V i Stiga Rosewood XO. Na FH igra sa DHS Hurricane3 Neo National 2.15 Blue ili Orange Sponge, a na BH sa Stiga Calibra LT ili Butterfly Tenergy 80. Idemo sada na konkretna zapažanja:

  • brzina između Stiga Clipper i Stiga Rosewood NCT VII;
  • težina i balans odlični;
  • drvo je za ofanzivnu igru i odgovara za kinesku tacky gumu na FH;
  • drvo bi se dobro “uparilo” i sa Stiga gumama;
  • igra kod mreže vrlo dobra;
  • spin od stola vrlo dobar;
  • drvo nije za tehniciranje (što god to značilo) i allround igru.

Drvo bi, eventualno, trebalo izraditi sa oblikom Butterfly Viscaria, te pokušati staviti koto kao završni furnir, umjesto oraha.

I, na kraju, imao je završno pitanje: “Možeš ti meni srediti to drvo da s njim igram slijedeću sezonu?”.