Memoari lovca – pola godine u Kini

Znam da sam pristran i da je dosta tema na ovom blogu kineskog porijekla. Tamo je centar stolnoteniskog svijeta, evo, danas je Japan Open osvojio 16- godišnji Kinez Yu Ziyang koji je u finalu pobijedio Jun Mizutanija. Ostali, bolji od njega, prezauzeti su igranjem kineske Super Lige, ali, očito, dovoljan je i neki njihov 2-razredni igrač ili mladac da sve ostale “nalupa”.

Tamo neki Kanađanin, lovac, Alex Melnik 2012. godine skupio je novce i uplatio 6-mjesečni trening kamp u “Chinese National TT Training Center” u Shijiazhuangu u Kini, gradiću od 3 miliona stanovnika, 280 km od Pekinga. Ima on i Facebook stranicu, te kanal na Youtube. Nekoć, dok se i kod nas imalo para, odlazilo se, ali na kraće, na treninge u Harbin. Danas u Kinu idu naši igrači kojima je to navedeno u sponzorskom ugovoru (npr. Tibhar).

Alex_Melnik

Mi o Alexovom boravku ne bi znali ništa da on nije, kao dnevnik, pisao o tome na OOAK forumu. Tamo je na 25 stranica napisa, raznih komentara, svega, tako da sigurno traži par sati čitanja. Zato sam “izvukao” najvažnije činjenice. Ali, prije toga, kako on to igra može se vidjeti na slijedećem videu:

Trening dan u Kini ima slijedeći raspored:

  • ustajanje u 7,00
  • doručak 7,30 – 8,00
  • trening 8,30 – 12,30, sa jednim ili dva partnera
  • ručak do 13,30
  • multiball trening 14,00 – 17,30
  • fizički trening 17,30 – 19,00
  • večera do 20,30

Znači, 9 sati treninga dnevno, 6 dana tjedno. Super! Igrači aktivno igraju do 28. godine, nakon čega preuzimaju trenerska mjesta. Uz trenera za tehniku imaju i trenera za taktiku, dok trener juniora nosi štap, te “nagrađuje” mlade igrače ako nije zadovoljan izvedbom. Treneri su kao igrači toliko kvalitetni da je jedan dobio svog 16-godišnjeg protivnika samo blokirajući njegove udarce, dok je istovremeno sa ženom razgovarao na mobitel.

Svi igrači koji igraju sa backside gumom na FH imaju DHS Hurricane3 Neo Provintial 2.15 (samo jedan je imao DHS Skyline TG-3 Neo, što je u stvari isto), a na BH grippy gumu kao Donic Acuda S1, DHS GoldArc, DHS TinArc i sl. Pri tome, gume tuniraju i lijepe brzim ljepilom kako bi dobili dodatnu brzinu. Smatraju da je Tenergy premekan za FH, da daje manje rotacije kod rezanja, servisa i početnog spina. Za njih ne postoji “najbolje” drvo, već je to specifičnost svakog igrača, ono koje mu daje najbolji osjećaj u ruci. Pri tome, drvo koje više vibrira nije nužno i osjećajnije.

U kamp je došao kao lovac s travom, no trener mu je odmah dao soft Friendship 802 Mystery III 1.7 na Stiga Clipperu da lovi s njim. Poslije je drvo zamijenio sa Butterfly Joo Sae Hyuk i Butterfly Defence II. Ubrzo se kretao znatno bolje i s dobrom postavom mogao je loviti. Napad s gumom s pipcima trebao je izvoditi brzim ravnim udarcem, bez spina, u trenutku kada je loptica u najvišoj točki iznad mrežice, a protivnik ne može blokirati udarac, jer loptica odlazi u mrežu. 75% vremena je trenirao napad sa FH i BH, a 25% lov. Osim lova sa softom, igrao je s travama TSP Curl P-1R OX, za koju je zaključio da mu je spora, te kineskim travama, posebno Double Fish 1615 (za bliže stolu) i Palio CK531A (za dalje), koje su brže i više za allround igru. Najvažniji savjet koji je dobio je da s travom ne treba nastavljati rotaciju lopte, već je, ako je moguće, treba prekinuti i nazad poslati loptu bez rotacije (flah).

Nije tamo baš sve idealno, daleko od toga. Treneri, u stvari, nisu bili zainteresirani za njegov napredak, nego za svoje (kineske) igrače. Tako su ga postepeno stavljali u sve lošije trening grupe. Pojedinačni napredak igrača ne ovise o njegovom trudu i talentu, već roditeljskim vezama s partijskim dužnosnicima ili novcu da se potplate treneri.

Ja sam sve to jako skratio, a koga interesira više, posebno igrače koji love s travom (logika i tehnika igre), neka pročitaju sve postove, za njih je ovo MUST.