Drva od balse

Nakon što smo u prethodnim blogovima obradili strukturu drva po furnirima i burn drva, danas je red na drva od balse, koja su posebno popularna među travarošima.

Balsa je vrlo lagano drvo niske gustoće, osjetljivo i na lakša mehanička oštećenja. Zbog toga se stavlja kao srednjica drva između jačih, često kompozitnih materijala (carbon, glassfiber i sl.). Drva od balse mogu biti lakša i od 50 g, a kombinirana s jedne strane sa OX travom, cijeli reket može biti težak svega 100 g, što olakšava i ubrzava igru sa zblobom.

TSP_Black_Balsa_30

Igračke karakteristike drvima od balse definiraju vanjski slojevi u obliku završnog furnira, koji može biti limba ili koto, zatim kompozitni materijal (carbon, glassfiber), te srednjica od balse, koja daje mekani osjećaj. Drva od balse NISU LINEARNA, kao većina drugih drva, te na njihovo ponašanje odlučujuće djeluje brzina dolazne loptice. Pri sporim udarcima, npr. vraćanju servisa ili rezanju (pimplu) imaju izvrsnu kontrolu i osjećaj, visoki kut izbačaja (throw angle), sa malim katapultom i dugim dwell time-om (vremenom u kojem je loptica u kontaktu sa drvom). To je posebno važno kod defanzivnih udaraca tipa drop shot-a ili kratkih udaraca. Pri snažnijim udarcima jači je i odskok, vrlo kratak je i dwell time, sa smanjenim kutom izbačaja, kontrolom i mogućnošću zadavanja spina, No, to je i prednost, budući da je kod snažnih napadaćkih udaraca protivnika reket u vrlo kratkom kontaktu sa dolaznom brzinom i rotacijom loptice, što posebno koristi DEFANZIVNIM IGRAČIMA, te za izvođenje BLOKA i KONTRE.

Balsa_Blade_Graph

Ljubičasti graf prikazuje standardna drva, dok žuti drva od balse

Na brzinu drva od balse odlučujuću ulogu ima debljina srednjice (sloja balse), pri čemu je kod DEF drva ona od 2,5 – 3 mm, kod ALL od 4,5 – 5,5, OFF od 6,5 – 7,  a OFF+ 8,5 mm. Jedan od najpoznatijih proizvođača drva od balse je japanski TSP, oni balsu režu horizontalno, a imaju cijelu gamu, pri čemu samo mijenjaju njihova imena i vanjski dizajn. Tako imamo starije modele Balsa Plus, novije Balsa Fitter i najnovije Black Balsa.

TSP_Black_Balsa

I ostale “lovačke” firme, poput Dr Neubauer (Firewall Plus), Hallmark (Aurora), Re-Impact (Taichi) većinu svojih drva baziraju na balsi. Mali katapult daje kontrolu udarcima, tvrdi završni sloj pojačava povrat spina, a niski kut izbačaja pomaže u blokiranju brzih spinova. No, i većina ostalih proizvođača u ponudi ima drva od balse, npr. Butterfly Balsa Carbo X5, Donic Cayman i dr.

Dr Neubauer Firewall Plus

Za koga sigurno NISU balsa drva? Za spinere od stola, sa poludistance, jer ne daju dovoljno dwell time-a i rotacije, zbog smanjene fleksibilnosti.

P.S. Čuvaj se TSP Balsa Fitter 8.5! To je ubojica dječjeg lica!