Znanost u stolnom tenisu

U početku stolni tenis više sliči na “Catch as catch can”, tj. udari kako možeš. No, s napretkom, povećavanjem broja udaraca i načina na koji se izvode, u igru sve više ulazi znanost. S jedne strane su prirodne znanosti, poput fizike, matematike, biomehanike, medicine … Kao predodžbu o čemu ja to ovdje pišem navesti ću slijedeća 4 znanstvena rada (na engleskom):

Physics and Mathematics of TT.pdf
TT Mehanics.pdf
Biomechanics.pdf
Biomechanical Analysis.pdf

Na to se nadovezuju društvene znanosti, prvenstveno psihologija, a “stvari” idu tako daleko da se proučava koja muzika će kod igrača proizvesti optimalni efekt, što je vidljivo iz slijedeća 2 rada:

Psychological qualities of player.pdf
Music in Sport and Exercise.pdf

Osoba sa kave, iz prethodnog bloga, među ostalim me tada pitala: “Što je to s Vama Hrvatima? Kada ćete ponovno imati “novog” Primorca ili Boroš?”. Ali, stvari više nisu tako jednostavne kao nekad, stolni tenis je postao znanost, tu više nema mjesta slučaju i improvizaciji. Na Kineziološkom fakultetu u Pekingu imaju katedru posvećenu isključivo stolnom tenisu, a da ne spominjem trening centar, koji je kod nas već desetljećima nemoguća misija. U tom smislu jedino obećavajućom mi se čini slijedeća vijest:

Europski stolnoteniski centar za edukaciju trenera

Zoran Primorac