Spin preklop

Ono što je “Planet internet” donio “Planetu ping-pinga” je mnoštvo edukacijskih videa na Youtubeu. Sve sam pogledao, ali o “Spin preklopu” nema ništa. Kakav sam ja to novi spin izmislio? Poznati su:

  • rotacijski spin, spori na jako rezanu lopticu, sa otvorenim reketom, gdje noge i ruka idu prema gore, kako bi poništili protivnički backspin, a naglasak je na rotaciji, a ne brzini;
  • spin drive (drajf), spin na kontru ili blokiranu loptu, sa zatvorenim reketom, gdje tijelo i ruka idu naprijed, s naglaskom na brzini;
  • side spin, gdje se loptica zahvaća bočno, sa strane.

Spin preklop je nepravilno izvođenje spina, koje rezultira prebacivanjem stola i promašajem, a učestala je pogreška kod rekreativaca. Znači, igrač pravilno spusti ruku ispod visine loptice, povuče noge i/ili ruku (podlakticu i zglob) prema gore, kao kod rotiranog spina, ali u strahu da će loptica izletjeti, u pola izvođenja mijenja putanju zgloba, te zatvara reket. U tom slučaju loptica je već dobila uzlaznu rotaciju, ali zbog zatvaranja reketa mijenja putanju iz parabole u linearno kretanje, koje dovodi do prebacivanja stola. Da je igrač nastavio sa prvotnim izvođenjem spina, loptica bi pala na stol. Greška je posebno učestala kod BH spina.

Posebno edukativnom mi se čini serija videa od Tischtennis.de i Udruženja njemačkih trenera (VDTT) pod zajedničkim motom: “Fehler sehen, Spiel verstehen” (njem. “Vidi grešku i shvati igru”), u kojoj su demonstratori Bojan Tokič i Vladimir Samsonov. Video uradak je osmišljen na način da prvo prikaže uobičajenu grešku, a zatim način kako udarac izvesti ispravno. BH spin pokazuju kao bacanje frizbija, a FH spin kao kapetanski pozdrav.


Ne znam da li netko od naših trenera standardno koristi video prikaze u treningu, kako one edukativne za učenje tehnike izvođenja udarca, tako i snimanje treninga i mečeva, te kasniji komentar i ispravak grešaka. Jedino gdje se to radilo bilo je u trening kampu Sadska, Češka.