Plastične loptice – komedija

U ovom sportu, izgleda, ništa ne može proći bez komedije. Tri su me svježe vijesti nagnale na tu pomisao.

New_Plastic_Balls
Prva je priručnik sa pitanjima i odgovorima Dr. Torsten Küneth iz Komiteta za opremu ITTF-a, kojeg možete preuzeti na slijedećem linku. Nakon početne afere sa patentom za proizvodnju loptica, odobrena su 2 tipa:

  • bez šava, koje proizvodi Xushaofa;
  • sa šavom, koje proizvodi DHS.

Za sada nema jasnih indikacija i komparativnih testova koje su bolje, no, vjerojatno, s vremenom, jedne će se pokazati. Za sada, većina brandova je SA ŠAVOM. Sve loptice svih proizvođača su iz 2 kineske tvornice, tako da nema više nadmudrivanja da li je Tibhar 40+ loptica sa šavom bolja od Stiga 40+, jer su iz iste tvornice. Na ITTF stranicama je lista odobrenih plastičnih loptica.

Kako raspoznati da li je loptica celuloidna ili plastična? Nove, plastične u štambilju imaju oznaku 40+, a stare celuloidne 40, kao na slici:
Loptica_Plasticna

Plastične loptice su prvo proizvedene u bijeloj boji, a kasnije će biti i u narančastoj. Dobra je vijest da će roboti za 40 mm loptice moći koristiti i nove plastične.

Druga vijest je “bolja” od prve. Odem ja na stranicu dobavljača po kutiju sa 120 komada plastičnih loptica Donic 3*, a kada tamo stoji upozorenje: “These balls are produced from new plastic material which is not as durable as celluloid. we take no responsibility regarding the durability of the ball!” (eng. Loptice su proizvedene iz novog plastičnog materijala, koji nije dugotrajan kao celuloid, tako da ne preuzimamo nikakvu odgovornost za njihovu trajnost!). Sada zamislite scenarij. U “proizvodnju” se uključi i crno tržište u Kini i počne masovno proizvoditi FAKE plastične loptice. A, ti ih ne možeš ni reklamirati, jer je za njih NORMALNO DA PUCAJU.

No, najbolja je treća vijest. Došla je inicijativa iz Kine sa dvobojnim lopticama, koje su se već koristile za razigravanje play-offa Kineske Super Lige. Svi su ih hvaliti, moš’ mislit’, jedino je Ovtcharov napisao da ih je tokom jednog treninga pola popucalo. Znači, dodatak mojoj opremi biti će i cijanofix. Kako koja loptica pukne, ja je zalijepim. Evo, i Dima nam svojim raširenim rukama kaže: “Što ću sada, jadan, bez cijanofixa?¨. A, kako se, uz takvo pucanje loptica, osiguralo da meč ipak bude regularan? Jednostavno, loptica se nije skupljala, već je nakon svakog poena sudac dobacivao novu, tako da je sa svakom odigran po 1 poen. Možda je to rješenje i za nas? Samo, biti će malo skupo, po €1,5 – 2 po odigranom poenu.

Ovtcharov_Two_Toned_Balls