Combi drva

Combi drva su ona koja imaju različite furnire i brzinu na BH i FH strani. Namijenjena su modernim lovcima, koji na BH love sa travom, a FH stranom vuku spinove. Normalno, trava na BH traži sporo i meko drvo (DEF – DEF+), dok napadačka strana, obično sa kineskom tacky (hvatljivom) gumom, treba biti znatno brža (OFF- – OFF). Ako je igrač udaljen 2 – 3 m od stola lopticu treba dobaciti na protivničku stranu sa odgovarajućom količinom brzine i spina. Većina proizvođača lovačkih drva ima par takvih modela u svom asortimanu. Idejno sve je to OK, ali u praksi i nije baš tako. U čemu je “kvaka” (problem)?

Dva su tu problema. Prvi je da su drva relativno tanka, od 4 – 7 mm, te je teško napraviti drvo kojem se jedna strana ne “preslikava” na drugu. Zbog toga su razlike u brzinama BH/FH strana relativno male, većina kombinacija su DEF/ALL+, odnosno ALL/OFF-. Drugi problem je u materijalima. Trava na BH strani traži meki materijal, u pravilu balsu, dok su balsa i spin sa FH strane u lošim odnosima.

Koji je krajnji rezultat tih proturječja? Koliko je meni poznato, niti jedan lovac koji se aktivno natječe ne koristi combi drvo. Tržište za njih su rekreativni igrači. Cijene im znaju biti “paprene”, tako da je cijena Dr Neubauer Combination Effect drva €140.

Navesti ću poznatije proizvođače i modele combi drva:

Ako ste i dalje “željni” Combi drva, a i pri parama ste, u nastavku je vodič iz Re-Impacta:
Re-Impact_2014.pdf

Giant_Dragon_Kris II
Oprez! Drvo sa slike, Giant Dragon Kris II ima izuzetno mekan furnir na BH strani. Prije lijepljenja gume, potrebno je BH stranu prelakirati sa 2 sloja laka, čime će se izgubiti nešto na “osjećajnosti”, ali će se spriječiti splintering (oštećenje furnira).

Na kraju, jedan recentni video o kretanju (footwork) lovaca iz Pingskills dvorane: