Kratke kineske vijesti

Završilo je ekipno natjecanje u stolnom tenisu na Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu, sa slijedećim poretkom:

  1. Kina
  2. Japan
  3. Hong Kong
  4. Tailand

Europljana nema nigdje. To nam je, izgleda, budućnost … Nema je!

Kako izgleda trening centar u Kini? Evo linka, pa pogledajte sami.
CTTA_Zhengding

Jedna o novim, plastičnim lopticama. Naš reprezentativac koji je igrao sa lopticama bez šava (XuShaoFa) i sa šavom (DHS) tvrdi da su ove prve puno bolje, bliže celuloidnima, dok druge imaju “čudnu” putanju, odjednom zastanu u zraku i propadnu. DHS je znatno veća firma, te većina vodećih svjetskih brandova prodaje njihove, sa šavom (Nittaku, Butterfly, Stiga, Tibhar, Donic).

Zašto kineske gume traže tuning? Zato jer imaju tvrdu i neelastičnu spužvu, koju stalno treba podmazivati uljem i/ili brzim ljepilom. U proizvodnji poroznih spužvi danas su negdje gdje je njemački ESN bio sa 1. generacijom, prije 2008., npr. na gumama Joola Tango, Andro Revolution i sl. U tome mi jedna stvar nije jasna. Poznato je da su kinezi majstori kopiranja. Svega. Imaju puno igrača. I da dozvoljavaju da se toliki novac odlijeva u Butterfly i ESN?

Ima i domaćih optimista. Kupe na eBay-u kinesku gumu za $3 + poštarina, zalijepe je na reket, daju mi ga u ruku, sa molbom: “Ajd’ probaj, igra k’o (Donic) Baracuda”. Moš’ mislit’, to je crknuta barakuda!

Zadnjih dana igram sa Stiga Infinity VPS V. Vrlo mi je teško nabrojati vrline i/ili mane navedenog drva. Samo znam da sve pada na stol. To začuđuje moje protivnike i, iskreno, mene. Oni koji su me još prošlog tjedna “derali k’o zelje”, sada imaju indisponirani izraz na faci. Uzeti mi set – premija. To inače nisu baš loši igrači, obostrani spineri, 4. liga Sokaz-a.

Kupio sam, za test, gumu Galaxy Apollo III Max Tense. Ona bar ima kvalitetan topsheet, hvatljiv i trajan, na Apollo II, nakon 2 godine igranja, izgleda kao nov. Tražio sam najmekšu spužvu (H36 kao obični Tenergy, ne FX), ali pod prstima i na reketu tvrda je k’o đon. Na spužvu sam nanio 2 sloja najjačeg tuninga, gumu stavio između 2 stakla (priming), te na to nabacio granitnu ploču. Ako je to ne smekša, ništa neće! Za sada se razvukla 2 cm.

Za ovu kišnu subotu toliko od mene. I, kao što je nekoć bio pozdrav na Radio Zagrebu: “S Vama veselo i živo Vaš (Gavrilović Ivo)”.