Antispin gume

Već je 170 postova na ovom blogu, a još niti riječ nije napisana o antispin gumama. To samo kaže koliko je velik svijet stolnog tenisa …

Antispin gume su glatke kao backside, dizajnirane na način da ih što manje “ometa” rotacija protivnika. Njihova površina je glatka i skliska, što se da lako ustanoviti prelaskom loptice ili prsta preko gume. Sa fizikalnog aspekta, dolazna loptica će se odbiti od antispin gume pod istim kutem pod kojim je i došla. Pri tome, rotacija se neće bitno umanjiti. Antispin gume funkcioniraju kao trave. Dolazni spin udarac protivnika antispin guma će vratiti kao backspin (rezanu lopticu), a dolazna backspin rotacija se vraća kao gornja rotacija (spin).

Antispin gume se mogu podijeliti prema tvrdoći topsheeta, spužve i debljini. Gume sa mekšim topsheetom i/ili spužvom biti će lakše za igrati, ali će “primati” više protivničke rotacije i brzine. Zašto? Zato jer će se prilikom izvođenja udarca guma više saviti i veća površina loptice će biti u kontaktu sa gumom. Brža spužva će brže i odbiti lopticu, koja će zbog toga biti kraće u kontaktu sa gumom. Antispin gume sa spužvom do 1.5 mm se smatraju defanzivnim, dok one sa spužvom iznad toga (1.8 – 2.0) ofanzivnima.

Sve antispin gume nemaju jednaku skliskost površine, pa će one glatkije vratiti više dolazne rotacije protivniku. No, to ima i negativni aspekt, jer će sa takvom gumom igrač moći zadati manje vlastite rotacije.

S antispin gumama se najčešće izvodi chop (rezanje), drop shot i blok, dok se napad izvodi ravnim udarcem, sa otvorenim reketom, pri čemu je važan prijenos težine naprijed. Napadački udarci rezultiraju ravnim lopticama, bez rotacije (flah), te protivniku “propadaju”. Takve udarce antispinom protivnik ne može blokirati, jer odlaze u mrežu, već mora izvesti mekani spin ili vertikalno rezanje. U pravilu, sa antispin gumama se ne izvode gornji (spin) udarci.

Koje su najbolje antispin gume? U pravilu, one sa kompaktnom japanskom spužvom. Većina brandova u svojoj ponudi ima po jedan, dva modela, dok ih “lovačke” firme kao Dr Neubauer i Der Materialspezialist imaju više, sa različitim topsheetovima i spužvama. Najnovije verzije imaju na sebi dampening spužvu, koja “upija” dolaznu brzinu i rotaciju.

Popis antispin guma najzastupljenijih kod igrača:

  • Butterfly Super Anti;
  • Nittaku Best Anti;
  • JUIC Neo Anti;
  • Tibhar Ellen DEF/OFF;
  • Stiga Energy Absorber;
  • Friendship 804;
  • Joola Toni Hold;
  • Dr Neubauer Grizzly …

Nittaku Best Anti

Par pitanja/anegdota o antispin gumama.

Koja je najskuplja? Joola Timeless po 780 kn.

Kako je moguće od klasične backside gume napraviti antispin? Premazivanjem posebnom tekućinom koja “uništava” grip gume. Dalje, tako da po ljeti, na suncu, gumu zalijepite na zadnje staklo auta. Jedan igrač Sokaz-a je to radio, pa bi prije meča pokazao reket sa 2 Srivera, pri čemu je jedan bio “redovni”, a drugi “osunčani”. Uz to, u meču bi vrtio reket u ruci. Dok si shvatio o čemu se radi, ode meč.

Moj ex suigrač je neko vrijeme igrao sa antispinom na BH. Tvrdio je da s njom izvrsno vuče spinove. To i nije bilo baš tako, mučio se, morao je ruku spustiti skroz između koljena kako bi spužvom “uhvatio” lopticu. Poslije se vratio na normalnu, backside gumu. No, navika i pokret su ostali, tako da je sada jedan od najboljih BH spinera.

Igrači sa travom često su “nastali” od onih sa antispin gumom. U pojedinim fazama svoje “karijere” ponovno se vraćaju antispinu.

Jedan edukativni video Dr Neubauera o blokiranju antispin gumom:

Pitanje: Ima li netko u vrhunskom stolnom tenisu tko igra sa antispin gumom? Austrijanka Amelie Solja, na BH igra sa antispinom Joola Timeless, a ovdje možete pogledati njezin meč sa Quatar Opena 2013. protiv Zhenqi Barthel (ex igračica Dr. Časla u crvenom dresu):

Nadam se da sam bio dostatno edukativan, a ne previše dosadan.