Frictionless (bez otpora) trave

Frictionless (bez otpora) trave ITTF je zabranio 01.07.2008. Zašto? Zato jer su omogućavale igračima da njihovim korištenjem pobijede iskusnije i treniranije protivnike. No, “zabranjeno voće” je najslađe. Zbog toga me i danas, 6 godina kasnije, kontaktira mnoštvo igrača i kupuje takve gume. Oslobođen sam svakog moraliziranja. Osobno, niti jednu travu nisam naknadno “doradio”. Toliko za uvod.

Frictionless gume možemo podijeliti na 2 grupe:

  • originalne koje se još nalaze u prodaji, iako je takvih sve manje (npr. Dr Neubauer Super Block);
  • regularne gume koje su naknadnim postupkom “ostale” bez otpora (njem. geglättet, verhärtet und leicht verlangsamt).

Regularne trave, koje su naknadno “dorađene” (fenirane) mogu to biti:

  • samostalno od igrača. Najčešći postupci su prevlačenje pipaca cijanofixom da otvrdnu, peglanje pipaca, odsijecanje vrhova pipaca grickalicom, prskanje cockpit spraya da trava postane skliska i druge meni nepoznate metode. Posebno “lukavi” igrači ne koriste isti postupak na cijeloj površini gume, već po segmentima, tako da je udarac travom različit izvede li se lijevom ili desnom, gornjom ili donjom stranom reketa, gdje su u kontaktu sa lopticom samo vrhovi i/ili tijela pipaca. Mogućnosti su neograničene.
  • profesionalno u manufakturi, kakva je npr. Noppenladen. Dotičnom Janu Spychali pošaljete gumu koju želite i u roku od 7 – 10 dana on će Vam je “obraditi” i vratiti bez otpora, pri čemu takva “usluga” košta €15 – 20. Nekoć je u Grazu to radio Toni Hold (najčešće sa travom TSP Curl P-3), pa je on najpoznatiji kod naših igrača.

U tome su prisutni slijedeći problemi:

  • u Sokaz-u je još uvijek dozvoljeno korištenje takvih guma;
  • na profesionalnim natjecanjima ne postoji uređaj za testiranje otpora gume, već to procjenjuje vrhovni sudac na osnovu vlastitog nahođenja (miganjem prsta ili loptice po gumi).

Da ne bi mislili da smo samo mi “pokvareni”, a svi drugi su “dobri”, moram napomenuti da je najveće tržište takvih guma Njemačka, od kuda je i potekla inicijativa za njihovom zabranom. Na eBayu je vidljivo da je Noppenladen.de prodao već 111 feniranih trava Spinlord Dornenglanz po €34,99 + €5,50 poštarine (kod nas je cijena redovne gume 170 kn).

Službeni potupak testiranja reketa prikazan je na slijedećem videu:

Detaljan opis frictionless guma i udaraca sadržan je u članku Frictionless Strokes, koji je izvorno objavljen na Pipfacts.