Globe 999

Globe
Na mandarinskom broj “9” se izgovara kao riječ “jiu”, što znači “zauvijek, trajno, vječno”. Zbog toga se mnoge stvari u Kini nazivaju 999, pa tako imamo stolnoteniskog proizvođača 999 (三九), kojem se svi modeli guma također zovu 999, zatim gumu XuShaoFa 999 LSZ, XiYing 001 999 Sharing Limbo, JUIC 999 Elite … Ali najpoznatija guma sa tri devetke je od tradicionalnog kineskog proizvođača Globe, o kojem je već pisano, a punim imenom se zove “Tianjin GLOBE PRIZE Sports Goods Co., Ltd”. Web stranica je zadnje ažurirana 2010., a s engleskom verzijom nemojte ni pokušavati. Ali, tako je to …

Globe je ušao u stolnotenisku povijest sa gumom 999, jer su Ma Lin i Kong Linghui postali svjetski prvaci igrajući sa verzijom China National Team. Ona je standard kineske hvatljive (tacky) gume. No, idemo redom …

Globe999

Stolni tenis je igra koja se zasniva na predikciji. Prije ili kada protivnik zamahne da izvede udarac, igrač već mora predvidjeti kamo će i na koji način loptica doći, kako bi na vrijeme mogao izvesti svoj udarac. Sve je to OK kada su u pitanju za nas standardne gume, tipa BTY Sriver, Tenergy, tensori … Ali, za Europljane, kod Globe 999 cijela ta matematika, tj. odnos brzine i rotacije ne funkcionira. Zašto? Zbog tvrdoće spužve i hvatljivosti topsheeta, za protivnika guma ima nepredvidljivu putanju. To se prvenstveno ogleda kod tangencijalnih udaraca. Kod rezanja (push, chop) loptica ima vrlo jaku donju rotaciju (backspin). Kod spina, protivniku dolazi spora loptica, ali s izuzetnom postraničnom (side) i/ili gornjom rotacijom, te blok treba “stiskati” cijelim tijelom. Kod ravnih udaraca, bloka i kontre, loptica se lijepi na gumu, te pada kratko, “zastaje” u zraku, često leluja (wobbling). Iz navedenih razloga guma je izvrstan izbor za obrambene igrače, kojima je napad izuzetak, te većinu poena osvajaju pogreškom protivnika, koji krivo procijeni dolaznu rotaciju. S tom gumom igraju i današnji profesionalci Bjelorus Evgueni Chtchetinine i naš defanzivac koji igra njemačku ligu.

Postoje 2 osnovne verzije topsheeta, i to:

  • 999 – sporiji, hvatljiviji, sa više rotacije;
  • 999T – noviji i brži.

Topsheet se lijepi na 3 spužve:

  • klasična kineska bijela spužva, tvrda, oznaka H38 – H40;
  • japanska elastičnija bijela spužva, oznake H40;
  • plava spužva debljine 2.2 mm, koja nosi oznaku China National Team.

Guma se prodaje kao OX i na spužvama 1.0, 1.2, 1.5, 1.8, 2.0 i 2.2 (max). Gume na kineskoj spužvi su “bolesno” ovisne o starom, brzom ljepilu. Japanska spužva je znatno življa, ali zbog toga daje i manje rotacije. Gumu sa plavom spužvom China National Team treba tunirati i lijepiti na brzo carbonsko drvo. Za obrambenu igru idealan je model 999 na kineskoj spužvi od 1.0 – 1.5, a za allround igru modeli 999 i 999T debljina 1.8 – 2.2 na kineskoj, japanskoj ili plavoj spužvi. Normalno, crna je hvatljivija (tacky) od crvene.

Ostali modeli backside guma nisu tržišno uspjeli. Globe prodaje i softove, pri čemu ima oba rasporeda pipaca, vertikalni 889, za više brzine, i horizontalni 889-2, za više rotacije. Nadalje, tu su medium pips gume 888, te trave, od poznatijih Mo Wang i 979.

Meč Bolla i Chtchetininea sa EP iz 2010.: