Darker drva

Darker_Logo

Priča o drvima Darker iz Japana je nastavak one o hinokiju … Vodeći svjetski shopovi imaju dio njihovog asortimana u prodaji (Presports (Malezija), TableTennis11 (Estonija), Spinfactory (Njemačka), Ta-q (Japan), OOAK (Australija)). Na žalost, Darker drvo još nisam vidio u rukama nekog našeg igrača, većina ljubitelja hinokija igra sa dostupnijim modelima (Tibhar H-1-9, Tibhar H-3-9, JUIC Hinoki, TSP Hinoki Pure). Iako je kvaliteta vrhunska i neprijeporna, razlog tome su i relativno visoke cijene.
Darker_Blades

Firmu Darker osnovao je 1955. Shutarou Okada. Bavi se proizvodnjom drva od prvoklasnog hinokija na manufakturni način. Najpoznatija drva od jednoslojnog hinokija su Hinoki Speed 90 i Tanban, a od višeslojnog 5P-A2 i 7P-A2. U neke modele, osim osnove od hinokija dodaju druge furnire i carbon. Najnovija drva su iz serije Sakura, gdje se posebnim sastavom i postupkom lijepljenja drvo od više furnira hinokija “ponaša” kao jednoslojno. Drvo “upija” udarac i ima veliku fleksibilnost. Na taj način, pri laganim udarcima drvo daje lagan odskok, a pri jakima snažan, te se ponaša linearno (crveni graf). Dva su modela u seriji: Alba i Serio.

Darker_Impact

Cijena za tu sreću? Od €60 na više, a Hinoki Speed 90 oko €160. Ima li ga smisla sada kupiti? Vjerojatno ne. S dolaskom plastičnih loptica hinoki drva će otići u povijest, a doći će ona od umjetnih materijala, raznih varijanti carbona i plastike (arylate, zylon i dr.).

Firma ima web site, ali na njemu ništa ne piše, a i nitko ga ne održava. Katalog iz 2011. moguće je preuzeti sa slijedećeg linka, a najnoviji iz 2014. pogledati na stranicama Ta-q.
Darker_Catalog