Nexy

Nexy_Logo
Nexy? Tko je to, što je to? Ako odgovor znate bez da pogledate nastavak bloga, od mene ste već zavrijedili ocjenu 4+ iz poznavanja stolnoteniske opreme. Za 5  i onako znamo samo Moon Eui Bae i ja. Šalim se, on zna puuuno više. Sjećam se, kada sam ga prvi puta kontaktirao znao je sve hrvatske reprezentativce, trenera Cegnara …
Moon Eui Bae
Moon Eui Bae živi u Seoulu, S. Korea i izvrstan je poznavaoc stolnog tenisa, pri čemu svake godine nekoliko puta ide u Kinu kako bi bio u “trendu”. Svoje znanje “pretočio” je u kreaciju drva Nexy. Do sada ih je kreirao 20-tak, od kojih je kod nas najpoznatiji Nexy Color, a dizajnirao je i seriju drva Inca za Tibhar. Pri tome, o svojim razmišljanjima već 5 godina piše na svom blogu. Da bi uspješnije prodavao drva, a i opremu ostalih proizvođača, pokrenuo je 2 TT-shopa, jednog namijenjenog korejskim kupcima Tak9, a drugi Nexy ostatku svijeta. Pod brandom Nexy prodaju se i gume, odjeća, futrole … Ima i svoj klub, a video zapise objavljuje na svom Youtube kanalu.

Tak9

U zapisu od 23.09.2014. opisuje zadnje putovanje u Kinu i spoznaja do kojih je došao. Prepričati ću to, u 2 kratka pasusa, a čitatelje upućujem da i dalje prate njegov blog.

Nexy

Nakon 2000. kada je ITTF povećao lopticu na 40 mm, igrači sa softom, koji su odmah po odskoku napadali lopticu, nisu više mogli efikasno igrati, jer su se loptica i igra usporile, te su kao vrsta gotovo izumrli. Prije 3 godine kineska juniorska reprezentacija je, za trening partnere, “zaposlila” mnoštvo igrača sa softom, kako bi unaprijed uvježbala svoje mlade igrače na nadolazeću plastičnu lopticu 40+. Nova loptica je sporija, te igračima treba više strpljivosti u spinu, a poen moraju osvajati završnom kontrom.

Zbog toga je kreirao 3 nova drva: Kanaph, Chedech i Zealot, koja trebaju povećati mogućnosti spina i kontre backside gumama, te nadvladati “spin lijenost” plastičnih loptica. Drvo Kanaph ima povećanu glavu, koja dovodi do veće preciznosti. Drvo je tanko, ali prilikom udarca se osjeća njegova dubina. Završni sloj je od hinokija, zatim slijedi sloj carbona, dok je srednjica podvrgnuta Burn tehnologiji, tj. osušena, olakšana i otvrdnuta. Drvo ima okruglu glavu, jer tako ima veću udarnu površinu (sweet spot), što je nužno za bolje izvođenje kontre.

Nexy Kanaph

Pa, sad ti vidi gdje smo mi u svojim razmišljanjima o stolnom tenisu u odnosu na njih … Kao što Jura u svojoj pjesmi “Srce na cesti” pjeva: “Milion kilometara od nigdje …”.

P.S. Njemački zastupnik Nexy-ja Spinfactory.de objavljuje recenzija drva, i to Labyrinthos, Peterpan, Arirang, Tamar VII