Utjecaj izbora drva

Svrha bloga je da manje iskusnim igračima ili onima koji nemaju mogućnosti pokaže kako na igru utječe izbor drva. Testirana drva su VRHUNSKE kontrole, u cjenovno nižoj kategoriji, tako da su dostupna većini igrača.

GuoYueHua_LowCarbonLife

U zadnjih mjesec dana mijenjao sam 3 drva s kojima sam igrao. Zašto? Pa, imam ih priličan broj na lageru, obično oko 350, pa sam htio osjetiti što dobivam, a što gubim njihovom zamjenom. Da bi test bio vjerodostojan imao sam iste (slične) gume na FH i BH. Na FH igram sa Galaxy (Yinhe, Milky Way) Apollo II Max Tense 2.2, stara verzija, a na BH sa hvatljivom kineskom gumom debljine 1.5, i tu sam mijenjao Friendship Transcend Higher, Globe 999 i zadnje Tibhar Phantom X-Press.

FH guma je vrlo hvatljiva, topsheet kao DHS Hurricane3 Neo, ali znatno mekša (H34), nešto kao srednja ESN guma (Donic Bluefire M2, XIOM Omega IV Europe, XIOM Vega Europe, Butterfly Tenergy 05 FX i sl.). Guma ima poroznu (tensor) spužvu, kojom nadoknađuje živost Hurricane-a, a zbog mekoće omogućava bolji blok, kontru i smash. Takve gume su IN u Kini, tako da izlazi veliki broj novih modela kao DHS Hurricane3-50, DHS Hurricane8, Galaxy Big Dipper i najnovija, tek u najavi, DHS Skyline3-60.

DHS_Hurricane8
DHS_H8
DHS_DHS_Skyline_3-60

BH guma je srednje do vrlo hvatljiva, sa tvrdom spužvom, koja omogućava vrlo jaki rez (chop, push), spori, ali vrlo rotirani spin, a kod ravnih udaraca (bloka i kontre) izaziva da loptica propada i leluja (wobbling).

Drva koja sam testirao:

  • Sovietawards Maestro Zebrano, brzina ALL+, 5-slojeva, sastav dark limba – sapele – balsa – sapele – dark limba, 75 grama, cijena 250 kn;
  • GuoYueHua Low Carbon Life, brzina OFF, 7-slojeva, unaxialni carbon, 75 grama, cijena 150 kn;
  • Stiga Infinity VPS V, brzina OFF-, 5-slojeva, zadnji sloj dehidrirana limba, 80 grama, cijena 380 kn.

Maestro, zbog balse u sredini, vibrira i vrlo je osjećajno. Kod servisa, sa željenom rotacijom, može se precizno pogoditi bilo koji dio stola. Rezanje (pimpl) su jaki i konzistentni, blok vrhunski, upijajući. Manjkavost je nedostatna brzina i probojnost FH spina.

GuoYueHua, zbog carbona i kiri furnira u srednjici, je osjećajan, bez vibracija. Drvo, među ostalima, koriste ex prvak Sokaza (prije igrao sa Butterfly Maze OFF i TBS) i bivši internacionalac (10-godišnja profesionalna karijera u Njemačkoj), sadašnji vodeći trener i igrač Super lige. FH spin je superioran, zbog rotacije i brzine protivnici ga teško blokiraju. Blok, također, dobar. Zbog brzine drva, BH rez (push) “bježi” van stola. To je riješeno stavljanjem hvatljivije i sporije gume. “Kvaka” je da drva bitno osciliraju u težinama, pa je ono od 70 grama brzinom OFF-, optimalno je od 75 – 78 grama, dok su od 82 – 84 grama vrlo brza, na prijelazu OFF na OFF+.

Infinity je, također, drvo vrhunske kontrole, ali, u odnosu sa 2 prethodna, bez osobitosti. Svakako, puno pogodnije je za igru bliže stolu.

Da zaključim. Nužno je znati na kojim tehničkim elementima se bazira vlastita igra, da li je to igra na “jedan udarac” ili na konzistentnost. Odabrano drvo će tome znatno pridonijeti. Cijena ne mora nužno odgovarati kvaliteti, drvo od 150 kn može biti bolje od onog za 1000.