Stiga i carbon

O Stiga drvima je već dosta pisano, prvenstveno o najpoznatijim modelima Clipper, Rosewood NCT V i XO i Infinity VPS V. U skupinu uspješnih svakako treba ubrojiti Ebenholz, a od starijih modela Allround, sa svim modifikacijama (Classic, CR, CR WRB, Oversize, Evolution, NCT), te Offensive (Classic, CR, NCT …). Bilo je i modela koji su manje uspjeli, prvenstveno zbog pogrešne kombinacije furnira npr. Maplewood ili Intensity, iako ih se Stiga nije odrekla, marketinški ih gurajući preko igrača kineske reprezentacije (npr. Xu Xina). Općenito, u carbonu su bili tropa, ni blizu tržišnom udjelu Butterfly. Nekadašnji model Stiga Carbon naslijedio je Carbo 7.6, njega pak Sense 7.6. Druga carbonska linija je išla dodavanjem 2 carbonska sloja evergreenima, pa tako imamo Allround Carbon, Offensive Carbon, Intensity Carbon, Clipper CC … Opet ništa.

Stiga_Sense_7.6

Sada ide novi pokušaj, a predstavlja se konceptom TeXtreme. Zašto? Iz profesionalnog svijeta dolaze glasovi da se sa plastičnim lopticama bolje “nose” carbonska drva, sa nekom od primjesa (Zylon, Fiber …). Izabrali su lokalnog proizvođača Oxeon AB, Borås, Sweden koji proizvodi carbonske trake, a zatim se ugrađuju u bicikle, trkaće automobile, surf boardove, palice za golf i hokej na ledu, snowboardove, skije …

2015. Stiga izlazi sa novim drvima, čija najava je u videu:

I, koja su predviđanja, ovako na slijepo? Pokušati ću coprati. XIOM se carbona i zylona “sjetio” već prije 2 godine uvodeći 2 serije drva Hayabusa i Vega. Ali, postavio je previsoke cijene, od €99.00 na više. I, iako su drva prvoklasno izrađena, nije ostvario značajniji tržišni udjel. Igrač, ako već daje za drvo €100.00 ili više želi dobiti provjerenu kvalitetu. Ili, ako mu ne odgovara, da ga može lako preprodati, bez većeg gubitka. Za sada mu to osigurava samo Butterfly, svi ostali bi morali imati konkurentna drva po cijeni od €50.00 (Stiga i XIOM uključeni). Koliko je to vjerojatno? Malo.

P.S. Naknadno je osvanula slika novih drva, pa je u redu da je podijelim sa Vama. Jedan model će se zvati Carbonado 145 sa cijenom od samo €189,90, a drugi Carbonado 190 po €169,90. Design je poslovičan za Stigu – vrlo klasičan. Sada kada znam cijene mogu planirati prodaju u Hrvatskoj za 2015. – 0 komada, za oba. Možda dođe neki demo primjerak.

Stiga_Carbon

P.P.S. 19.12. izašao je novi video sa carbonskim drvima iz Stige. Shvatio sam i zašto se modeli zovu 190, jer su carbonska vlakna prepletena pod 90°, dok su u modelu 145 pod 45°. Kao, model 190 ima ravniji kut odbijanja (throw angle), a model 145 viši.