Alkohol i stolni tenis

Alcohol

Kada mi je na pamet pala ova tema nisam znao što će Mr. Google reći na to. Krenulo je sa korištenjem alkohola za čišćenje guma. To je loše, jer alkohol isušuje gumu i dugoročno degradira njene performanse. Znatno su bolji čistači na bazi ulja. Za zaštitu automobilskih guma, posebno ljeti, koristi se glicerin …

Općenito, mislim da pamet sa igranjem stolnog tenisa nema previše veze. Dapače. Ako misliš na rezultat, vjerojatno ćeš izgubiti. Prema tome, pri rezultatu 10 : 6 za protivnika moraš igrati kao da je 3 : 3. Ne razmišljati, “opustiti” ruku i pustiti automatiku (desnu stranu mozga) da učini svoje. Normalno, ako je protivnik znatno bolji, to ti neće puno pomoći, ali u mnogim tijesnim situacijama će biti spas.

U zadnjih mjesec, dva, prije odlaska na trening ili utakmicu, “gucnem” si 2 gutljaja rakijice, oko 0.02, tek toliko da “ubijem” pamet. Krenuo sam sa orahovicom, sada je na redu medovača iz 2008. Dobro utječe na glavu, protiv početne treme, ubija anksioznost (tko voli strane riječi), a ubrzane su i reakcije. Onda sam malo popričao o tome sa Sokaz prijateljem, mojim ekskluzivnim dobavljačem slavonske šljive od tetka, pa mi je tom prilikom rekao da u istu svrhu koristi pivo, uvijek samo jedno, sa 2 igra lošije. Neki koriste lexaurine, ali mislim da su prirodna sredstva znatno bolja.

Onda sam naišao na slijedeću matematiku. Tijelo metabolizira jedinicu alkohola u satu, a proces započinje nakon 1 sata. 13% vino u količini butelje (0.7 l) imati će oko 10 jedinica alkohola, a iz toga je lako preračunati pivo i rakiju. Svakako, treba unaprijed razmisliti o ograničenju alkohola u krvi u prometu, ali 1 pivo ili 0.03 rakije će zadovoljiti taj kriterij. Alkohol će utjecati na vrijeme reakcije i na prostornu svijest, tj. sposobnost prosuđivanja kutova, udaljenosti i visine. Povećati će povjerenje u vlastite sposobnosti i sklonost preuzimanju rizika. Prevelika doza alkohola učiniti će igru preagresivnom, te izazvati više neiznuđenih pogrešaka. Dalje, studije su pokazale da alkohol smanjuje sposobnost razaznavanja boja, posebno crvene, prema tome znatno je bolje koristiti bijele loptice od narančastih.