Plastične loptice – Preston TT

O plastičnim lopticama već je ovdje puno pisano, i to u blogovima Plastične loptice, Plastične loptice – video test, Plastične loptice – komedija … Ali, to nas sve čeka, internacionalci igraju već sada, profesionalce u hrvatskoj ligi prije, a nas rekreativce kasnije. Moguće je to ignorirati, a moguće je i pripremiti se. Gledam, prije neki dan u dvorani Sokaz meč, niska liga, čovjek igra, FH spin, BH spin, sve zna. Ovaj preko puta njega nema ni pola od te tehnike, ali dolazne loptice nemaju ni brzine, ni rotacije, tako da ovaj nešto nabacuje i na kraju pobijedi. Nakon meča zamolim “boljeg” igrača, koji je izgubio, da ja vidim taj reket, što je to tako sporo, bez energije i lijeno? Drvo Stiga Metal Wood, FH Butterfly Sriver L, BH Butterfly Tackiness Chop, sve dizajnirano u prošlom stoljeću za 38 mm loptice.

Još malo uvoda. Na internetu ima mnoštvo recenzenata i recenzija, na žalost malo njih stručnih i objektivnih. TabletennisDB nema dovoljno stručnosti, jer recenzije piše svatko, bez znanja, na osnovu nekog svog uskog pogleda i iskustva. Dosta recenzija je plaćenih, pa iz tog razloga nisu objektivne, to se odnosi na TableTennisDaily i Spinfactory. Sada tu dolazi Preston Table Tennis Association. Oni to pokušavaju napraviti objektivno i stručno, opremu koju recenziraju ne dobivaju od proizvođača, već je kupuju samostalno u TT-shopu.

Nedavno su objavili seriju videa na temu plastičnih loptica. Iz svega je vidljivo koja tu koma i zbunjola vlada u ITTF-u. Prvo se kasnilo, pa prolongiralo, pa je sada uveden neki međustandard, koji će se kao napokon riješiti do 01.01.2016. Ma, sve će to, kao i sa vodenim ljepljenjem, na kraju doći na svoje, ali iz svega je vidljivo koja dezorganizacija vlada u toj “organizaciji”.

Ono što je meni, a nadam se i Vama, interesantno je popis koji su to stvarni proizvođači, a koji samo lupaju pečate na loptice:
Plastic_Balls_Manufacturers

Na OOAK forumu je objavljen članak sa 11 videa i kazalom. Ako Vam je dosadno slobodno preskačite dijelove.