Rabljene gume

Rabljene gume česti su predmet trgovine ili razmjene rekreativnih igrača, a nalaze se nalijepljene i na reketima djece početnika. Neke gume, a najčešće se to odnosi na Butterfly Tenergy, kao da imaju 2 života. Prvi život je kod onih koji kupe ili dobiju (sponzorirani igrači) novu gumu. Drugi život je kod onih koji dalje igraju sa već istrošenom gumom.

Gume_rabljene

Dva su izvora nabave rabljenih guma, pa ću detaljnije o svakom.

Prvi izvor je nabava od profesionalnog igrača. Ona je bitno limitirana na Zagreb, jer većina sponzoriranih igrača tamo trenira. U svemu ima puno priča, a ne znam koje odgovaraju istini. Eto, kolega mi je rekao da Timo Boll mijenja gume za svaki meč, iako mi se to čini malo nevjerojatno. To je dosta posla, prije svakog meča lijepiti gume, tim više što ih profesionalni igrači prethodno tuniraju, posebno ako se tokom turnira u danu igra više mečeva. Naš internacionalac, Butterfly maneken, sa istim gumama igra tjedan dana. Nakon toga, šalje ih bratu (Halo, Bing, kako brat?), koji ih onda prodaje. Kvaka je u tome što su gume nategnute, pa su 1 cm kraće od glave reketa. Većina profesionalnih igrača mijenja gume mjesečno. Nisam ni ja čist. Često kupim takve gume, eto, prekjučer 5 komada Tenergy 05. Također, igram sa rabljenim DHS Hurricane3 Neo National, koje ne bih redovno mogao kupiti, jer su “rezervirane” za članove kineske reprezentacije. A, gume su napravljene tako da sa mojim “pahuljica” spinovima ne mogu potrošiti niti jednu za 10 godina. Ovaj izvor nabave rabljenih guma je specifičan. Dobro je to što su gume nisu odstajale, grip (površinska hvatljivost) je sačuvan. Potrošene su samo na manjoj površini, pipci su malo ušli u spužvu, jer profići udaraju jako, uvijek istim dijelom. I cijena takvih guma, u nabavi, je povoljna, jer ako je igrač sponzoriran od proizvođača, te je sam nije platio, normalno je da će i rabljenu jeftino prodati. Nedostatak je da su brže od najbržih, profesionalci igraju na najdebljim i najtvrđim, od proizvođača biranim baš za njih. Zbog toga su neprimjerene za prosječnog rekreativca, a posebno za djecu. Sjećam se, na turniru sam gledao igru mlađeg kadeta, sina školskog prijatelja i sa BH sve mu je letjelo van. Po završetku meča, zamolio sam oca da vidim reket. Imao je nalijepljenu “sponzorušu” Tibhar Nianmor, kreiranu za Vladimira Samsonova, ali ni on nije igrao sa njom, jer je i njemu bila prebrza.

Drugi izvor je “prijateljska” razmjena suigrača ili kupnja na forumu. Česti je slučaj da igrači razmjene gume koje im ne odgovaraju, pri čemu se nadaju da će im ova druga biti bolja. Normalno, to nije guma modela, boje, debljine i općeg stanja koju bi željeli, već biranje manjeg zla. Kod kupnje na forumu može se naći novih guma koje je kupac samo izrezao, odigrao 1 – 2 puta sa njima i zaključio da mu ne odgovaraju. Ako je pri tome cijena takve gume u pola nove, onda je to Bingo kombinacija. Ima više njih koji vrebaju takve ponude, tako da treba biti sretan, spretan i brz. Većina toga što se nudi su “islužene” rage, gume koje su dugo odstajale, izgubile većinu površinske hvatljivosti, sa 10 slojeva starog presušenog ljepila, oštećene spužve od nestručno skidanog ljepila, što se vidi tek naknadno. Trave koje se nude imaju sve čepove, ali katkada su napukli u bazi, što treba provjeriti opipom (guma je na tom dijelu mekša) ili povećalom. Dalje, tamo je teško naći gumu koju bi željeli, npr. Andro Hexer HD 2.0 crvena, već je nužan kompromis u vidu modela i/ili debljine. Ima li smisla takva kupovina? U pravilu ne, eventualno ako je vrlo povoljna, tek toliko da se na treningu vidi da li bi odgovarala, ali ni taj zaključak nije valjan, jer kvaliteta gume je toliko narušena da možda ima 20% karakteristika nove. U tom slučaju mnogo bolji izbor je nabava nove kineske gume, performansama približne željenoj.

Napisao bi nešto i o našoj ponudi rabljenih guma. Sve gume su “oslobođene” ljepila, očišćene i konzervirane. Dalje, izmjerene su, što je napisano u tablici, tj. dužina u odnosu na glavu reketa (S = 151 – 153 mm, M = 155 – 157 mm, L > 157 mm) i s ocjenom stanja (5 = nova, 4 = vrlo dobra, 3 = dobra, 2 = prihvatljiva, 1 = loša). Imaju realnu cijenu, što ću pokušati prikazati na cijenama guma Butterfly Tenergy. Nova guma, u prodavaonici, košta 390.00 kn. Samo izrezana, vrijedi 250.00 kn, ocjena 4 = 200.00, 3 = 150.00, 2 = 100.00, a 1 = 70.00. Inače, većinom se traže Tenđe i gume iz ESN-a, za Kineze nitko ni ne pita, jer igrači ne znaju, što je šteta, u toj ponudi ima super guma. Za rabljene gume, kao i za sve ostalo, vrijedi pravilo da narudžba mora biti minimalno 100.00 kn, nema isporuke poštom van Zagreba, a sve je po sistemu viđeno – kupljeno, kako ne bi bilo naknadnih reklamacija.