Varijacije

WCPPLogo

Headis je glavomet gumenom loptom od 7″ na stolnoteniskom stolu nastao u Njemačkoj. Svojevremeno je i europska podružnica japanskog TSP-a podržavala taj “sport”. Katkada igrači u žaru igre “opale” glavom u stol, pa se razmišlja o uvođenju kaciga. Preporučam ga igračima na kamenim stolovima na Jarunu.

Prošle nedjelje je na zagrebačkom Velesajmu održano kod nas prvo natjecanje u ping pongu. Igra se sustav kvalifikacija, a završni pobjednik ide od 24.-25.01.15. na Svjetsko prvenstvo u London, gdje se igra za nagradni fond od $100000. Cijeli spektakl prati Sky sports. Prošlogodišnji pobjednik je Maxim Shmyrev, koji je u finalu pobijedio Iliju Lupulescua, poznatog iz priče o Killerspinu. Ukratko, na obični drvenjak (drveni reket) nalijepljen je brusni papir (šmirgl), a setovi se igraju do 15. Komentar zagrebačkih sudionika, a bilo ih je 17, bio je da ta igra nema previše veze sa stolnim tenisom. Ono što je meni bilo interesantno je puni stol puklih loptica, koje reketi nesmiljeno uništavaju.

Maxim Shmyrev

Bliži stolnom tenisu je hardbat, a posebno je zastupljen u USA. To je igra za “pljesnivce”, jer se igra sa reketima na koje su nalijepljene gume koje su postojale prije 1950., kada se igralo sa gumama sa pipcima, bez spužve. Od guma koje su poznatije, na listi dozvoljenih nalaze se Andro Classic, Butterfly Orthodox, Dunlop Barna Original, Friendship Dr Evil, TSP Millitall …

U Japanu se održavaju natjecanja u stolnom tenisu sa 44 mm lopticama, čime je znatno smanjena brzina i rotacija. Za takvu igru proizvode se posebne loptice, gume, drva, a sve ih odobrava J.T.T.A. (Japan Table Tennis Association). U dvorani u Prečkom, prije par godina, održano je jedno takvo Sokaz natjecanje, a pobijedio je blokerski travaroš.

TSP Euro44 Power