Volcanics Fiber/Basalt

Moram reći da sam svaki puta, u svakom pogledu ugodno iznenađen kineskom firmom Galaxy (Yinhe/Milky Way). Nije mi jasno zašto se ovdje tako malo igra s njom, valjda zbog sumnje u sve kinesko? Sam na FH igram sa “starom” verzijom gume Apollo II, koja ima hvatljivi (tacky) topsheet i spužvu sa velikim porama. I već sam probao 10-tak “sličnih” guma znatno više cijene, niti jedna ni približna. Više znalaca, izvrsnih igrača, ex reprezentativac, imalo je u rukama moj reket, samo pohvale, tako da mišljenje nije samo moje. A, trajnost? Nakon 2 godine igranja nema tragova na njoj, niti izgledom, niti performansama. Čudo jedno! Jučer sam baš čitao izvrsne recenzije druge njihove gume Mercury II, pa će uskoro i ona biti u ponudi. Ali, to nije današnja tema, samo “izlet”.

Za prave igrače, još ako su dovoljno bogati, nije bilo previše dvojbi oko izbora drva. Uzmu 100 – 150 €, te ako vole carbon izaberu Butterfly (Spirit, ALC, Viscaria, ZLC, Zhang Jike …) ili ako su skloniji drvu od Stige (Rosewood NCT V, XO ili VII, a za ljubitelje tvrdog tu je Ebenholz NCT V). Ali, svijet drva se svakim danom mijenja, dolaze novi materijali. Tako je i sa vulkanskim vlaknima, tzv. basaltom. Po predaji, prvi ga je u svoja drva ugradio Soulspin. A, zašto oni tu nešto “copraju”, zar nema već dosta modela drva na svijetu? Kvaka je u tome da pokušavaju spojiti dva svijeta, carbonski, koji daje veću brzinu i udarnu površinu (sweet spot) s osjećajem pravog drva. Drvo sa basaltom kod Soulspina košta “samo” €162. Sada se u priču uključio Galaxy …

Basalt
Basalt_Tablica

Galaxy sve gleda, prati što se dešava u svijetu stolnog tenisa. I to, kako u području materijala, tako i dizajna, te na osnovu toga kreira svoja drva. Tako su izradili i seriju Z od 2 drva sa basaltom, sa 5, odnosno 7 slojeva. Zovu se:

  • Yinhe Z5 VF – Fiber Volcanics / Shiryu Katana (OFF) i
  • Yinhe Z7 VF – Fiber Volcanics / Shiryu Katana (OFF+).

Svakako, trebalo bi probati ovog sporijeg, 5-slojnog, brzina 9, kontrola 10. I dok Galaxy u kinesku verziju, koja košta nešto više od $50, ugrađuje lošiji američki hinoki, u europskoj verziji za €56.90 je kao završni furnir najbolji japanski hinoki. Recenzije su svugdje izvrsne, a 400.00 kn za izvrsno drvo nije pretjerano. Lagan 80 – 85 g, vrlo osjećajan, dinamičan, sa velikom udarnom površinom, visokog kuta izbačaja … Ima puno izvrsnih drva slične ideje, znači hinoki sa nekom vrstom carbona ispod, navesti ću samo poznatija: XIOM Zetro Quad, Tibhar Inca, JUIC Hinoki Carbon, Donic Li Ping Kitex …

Galaxy_Z5_VF
Galaxy_Z5_VF_Inside

Znam tko bi kupio to drvo da ga svi probamo, ali njega na žalost više nema.

Prezentacija Soulspin Basalt6 drva:

P.S. U “igru” se uključio i Nittaku, sa 2 modela drva Basaltec, očito iz Soulspin-a, jer piše da su drva “Made in Germany”, pri čemu je japanska cijena cca. €230.

Nittaku_Basaltec