Trening centar

BTTC
BTTC_TheEarth

Danas jedna tema iz profi stolnog tenisa, o kojoj već duže vrijeme imam navadu pisati. Što je trening centar? To je dvorana za stolni tenis na raspolaganju za trening 24 h dnevno, 7 dana tjedno. Ali, to nije sve. To je i mjesto gdje mladi igrači idu u školu, hrane se i spavaju, kao internat, u kome žive 5 – 6 dana tjedno, a samo vikendom, kada nema turnira, idu kući. U trening centru, za 20 – 30 igrača, radi glavni trener, ex svjetska klasa, sa pomoćnim trenerima. Po potrebi angažirani su liječnik, fizioterapeut, psiholog, kondicioni trener, pedagog koji brine o djeci. U blogu o Dubravku Škoriću navedeno je da u Kini radi 30-tak takvih centara. Nedavno je u Njemačkoj otvoren još jedan centar u Nürtingenu, u blizini prvoligaša Frickenhausena, u kojem je šef trener Jian Xin Qiu, o čemu možete pročitati u članku Butterfly Mag-a. Evo i videa sa otvorenja:

Talentirani igrači se moraju uključiti nakon završetka osnovne škole, sa 14 – 15 godina. Do tog perioda moguće je organizirati školu i 1 – 2 treninga dnevno, no kako je srednja škola mnogo zahtjevnija, kasnije to više nije moguće. Zbog toga roditelji dolaze u dilemu da li da dijete nastavi intenzivno trenirati, te u potpunosti zanemari školu? Europski trening centri, poput onog u Schwechatu (WSA), gdje trenira Lea Rakovac, a kao treneri rade Tamara Boroš i Neven Cegnar, i Ochsenhausenu (šef trener Dubravko Škorić), koji je stvorio fundaciju, a gdje je bio Frane Kojić, prekasno angažiraju igrače, sa 18 – 19 godina, kada su već formirani, te se naknadno greške vrlo teško ispravljaju.

Gdje smo tu mi? Već više godina se raspravlja o nužnosti centra, no ništa nije učinjeno, a o Zagrebačkom stolnoteniskom centru ne bih trošio riječi. Navesti ću samo par konstatacija:

  • klubovi, osim altruizmom, ničime nisu stimulirani za stvaranje vrhunskih igrača;
  • centar bi morao biti financiran javnim novcem, uz potporu sponzora;
  • imamo potencijalnog glavnog trenera (Tan Ruiwu);
  • inozemni igrači, koji bi bili izvrsni sparing partneri, samostalno svakodnevno treniraju u dvorani Lovro Ratković;
  • Savez povremeno organizira trening kampove za mlade igrače, što niti kvalitetom niti učestalošću nije dostatno.

Bez trening centra, nezavisno od medalja i nagrada, naš stolni tenis je na putu prema DOLJE.