Brzina drva I

Na planetu internetu o stolnoteniskoj opremi ima puno “pjesničkih” opisa, mišljenja koja nisu ni na čemu utemeljena, osim na marketingu, vjerovanju i malom znanju. No, katkada se nađe i nešto vrijedno, kao što su to rasprave koje su vođene na Denis TT World i MyTableTennis.net. A, osnovna tema je Performanse drva zavisno od materijala koji su korišteni i dizajna. Rasprave na oba citirana foruma su vrlo duge, te traže izvrsno poznavanje matematike i fizike. Da pojasnim, ako drvo ima strukturu limba-ayous-kiri-ayous-limba, koliko će drvo biti teško, koliko brzo i kako će to utjecati na njegove igračke karakteristike?

Vibration_Frequencies_Blades
Slika prikazuje zvuk drva koji zavisi od njegove brzine. Najbrža drva izrađena su korištenjem carbona i/ili drugog kompozitnog materijala. Brže drvo daje višu frekvenciju (ton). Ako dva drva imaju istu visinu tona, brže je ono koje je teže. Prema tome, kod nabave kvalitetnog drva nužna su dva postupka. Prvo, njegovo kuckanje lopticom, najbolje u odnosu na referentno drvo, i vaganje. To još uvijek ne znači da ćete naći “idealno” drvo, jer osim brzine i težine, izbor će biti determiniran vibracijom, kutom izbačaja, vremenom kontakta (eng. dwell time), mekoćom (tvrdoćom), oblikom drške, uparivanjem sa odgovarajućim gumama i ponajviše općim osjećajem svakog igrača. Ako sa većinom drva nemate neki poseban osjećaj, sa nekima ne možete ništa “staviti” na stol, treba tražiti dok ne nađete ono s kojim ćete teže promašiti. Na žalost, postupak isprobavanja traži vremena i novaca.

Iz rasprave su razvidne još neke praktične posljedice. Lakiranje drva, ako je umjereno, do 1 g laka, neće bitno promijeniti njegova svojstva, drvo će postati malo tvrđe, a time i malo brže. S druge strane, često lijepljenje guma, uz korištenje vodenog ljepila, će ga omekšati i usporiti. Debljina i vrsta završnog furnira je odlučujući faktor tvrdoće, npr. povećanjem sa 0.4 na 0.5 mm stvrdnuti će ga za 95%.

Za kraj slike iz OEM tvornice Hangzhou Weiersheng Stationery & Sport Product Co., Ltd. u Kini, koja proizvodi drva i gume, konkretno na slikama su kopije DHS Hurricane King 655 (drvo Wang Liqina, originalu je cijena $122) i S(a)tiga CC5 (Crystal Carbo). Ima tu više od stotinjak modela, većina njih u cjenovnom rangu od $5 – 15, gume su od $2 – 5 …

Hzwes_1
Hzwes_2
Hzwes_3
Hzwes_4
Hzwes_5
Hzwes_6
Hzwes_7