Rekreativci i profesionalci

Još uvijek se u našoj dvorani u Prečkom prepričava meč koji se za €5000 igrao između kuma našeg nogometnog vladara, poznatog po uzviku “Ajmoooo!”, i ex nogometaša i muža naše najpoznatije starlete i nagrađivane spisateljice. Kum je nekada nešto trenirao stolni tenis, što se ne može reći za njegovog protivnika nogometaša, koji se uzdao u svoj novi reket, kojeg je neposredno prije meča “povoljno” kupio kod zastupnika najpoznatije stolnoteniske marke (kombinacija ZLC sa dva k’o špek debela Tenergy-ja). Znanje je prevagnulo i u 15 minuta nogometna lova je otišla u dim. Usput, još jedan vrhunski nogometaš, ex reprezentativac, je prije neku godinu igrao stolni tenis u Sokaz-u. Slučajno sam tokom meča prolazio iza njegovih leđa i nisam izdržao da mu ne kažem kako se nogomet možda igra “na petama”, ali kod stolnog tenisa igrač mora biti na nožnim prstima. Ubrzo je odustao, valjda mu je bilo presloženo …

Dario_Simicn

Temu o rekreativcima i profesionalcima već sam načeo kada sam pisao o Kategorijama igrača. Često navodim primjer da ćete kao vozač znatno bolje moći pojuriti cestom vozeći Vettel-ovu Formulu 1, ali je mnogo vjerojatnije da ćete se s njom slupati. Osim toga, on vozi pistom, a ne kao Vi preko rinzola, rupa i “ležećih” policajaca. Da sada povućem paralelu sa rekreativnim stolnim tenisom. Kao što niste Vettel u vožnji, tako niste ni Boll u stolnom tenisu. Što brži auto, odnosno reket imate, to je veća vjerojatnost da ćete se razbiti, odnosno promašiti. Brže udarena loptica, nakon protivničkog bloka, brže će se i vratiti. Za 90% rekreativnih  igrača biti će dostatno drvo brzine ALL do OFF-, te 2 klasične ili tensor gume do debljine 2.0. Svaki korak preko rezultirati će većim gubitkom na kontroli, nego dobitkom na brzini. Prema tome, sva ona marketiranja Butterfly-ja, Stige i ostalih o nekim novim drvima Zhang Jike ili Carbonado sa rekreativcima nemaju veze. Ali, oni Vam to neće reći.

Slično se odnosi i na djecu i mlađe kategorije igrača. Još uvijek vrijedi pravilo da prvih 1 – 2 godine treba početi sa reketom iz dućana, koji “ne nosi”, nema brzine, ni rotacije. To će dijete “natjerati” da samo prvo mora izvesti pokret nogama, zatim postavu, a na kraju i udarac. Brzi, profesionalni reket sam odbija, dovoljno ga je samo postaviti, te ćete napraviti lijeno dijete. Nekoć se raspravljalo i o švedskoj školi stolnog tenisa, koja igrače do kasna nije učila BH spin. Na taj način za napad po cijelom stolu su koristili FH, a BH je služio samo za rezanje i blok. Tek naknadno, kada bi razvili dovoljnu pokretljivost, naučili bi ih i napad sa BH.